НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Деймиън Хърст започна да гори свои картини в лондонската си галерия (14.10.2022)
 Британският художник Деймиън Хърст изгори стотици свои картини в лондонската си галерия като част от проекта си "Валута" ("Currency"), съобщават Ройтерс и Франс прес, цитирана от БТА.  В рамките на проекта Хърст предложи на купувачите да избират между физическите произведения на изкуството или незаменими токени (NFT), представляващи техни цифрови изображения.

 

„Много хора си мислят, че изгарям произведения на изкуството за милиони долари, но не, само завършвам трансформацията на тези физически произведения на изкуството в nft “, написа Хърст в Instagram. „Стойността на изкуството, дигитално или физическо, която е трудно да се дефинира, няма да бъде загубена.“

Хърст представи проекта си "Валута" през юли 2021 г. Той обявява за продажба 10 000 творби (картини с разноцветни точки) на цена от 2000 долара всяка. На всяко от произведенията съответства незаменим токен. Купувачите на 10 000 произведения имаха на разположение една година - до 27 юли, за да изберат картина или незаменим токен. Повече от половината (5149) решиха да запазят картината, останалите предпочетоха токените. Именно техните произведения на изкуството ще бъдат изгорени. Това означава, че пламъците ще погълнат около 5000 творби.

Деймиън Хърст, един от най-високо оценените художници в света, който с готовност провокира, се приближи до камините в сребрист комбинезон. Пред очите на десетки присъстващи и на живо в Инстаграм той изгори една по една свои картини, всички от които разноцветни точки върху листове А4.

Запитан как се чувства, когато изгаря творбите, Хърст отговори: "По-добре, отколкото очаквах".

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!