НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Олафур Елиасон и Клод Моне: Диалог в колекцията Frick (21.10.2022)
 От 20 октомври 2022 г. до 22 януари 2023 г. колекцията Frick в Ню Йорк представя нова творба, създадена специално за случая от Олафур Елиасон заедно с „Vétheuil in Winter“ на Клод Моне, една от малкото импресионистични творби в музея.

Специалната инсталация е част от поредицата „Диптихи“, организирана от Frick Collection, която води до издаването на книга, фокусирана върху едно произведение от колекцията, съчетано с есе, което включва участие на съвременна артистична фигура.

Екипът на Frick обясняват, че Моне рисува снежната сцена на Ветей през 1878-79 г., по време на първата от двете изключително сурови зими, които той и семейството му прекарват в отдалеченото село на брега на Сена, между Париж и Руан. Суровостта и мрачното време отразяват трудностите, които изпитва през този период, когато финансите му са в крах, а здравето на жена му е влошено. Хипнотизиран от сезоните и ефекта от променящата се светлина върху водата и други обекти, Моне предпочита да рисува възможно най-много на открито.

Заедно с Моне ще бъде представенаи нова творба на Олафур Елиасон, чиято практика обхваща различни медии и често изследва светлина, цвят и възприятие, за да подобри разбирането ни един за друг и заобикалящата ни среда. Елиасон започва своята продължаваща поредица от „цветни експерименти“ през 2009 г., вдъхновен от идеята за създаване на нова, всеобхватна теория за цветовете, която да включва всички видими цветове на призмата. Създадени върху кръгли платна, често с дупки в центъра, творбите в тази серия извличат своите палитри от картини на художници като Търнър и Каспар Дейвид Фридрих и в последно време от собствените снимки на художника от родната му Исландия.

 

Елиасон създава „Цветен експеримент №. 109”, произведението, което придружава картината на Моне, използвайки цветна снимка на Ветей през зимата, направена от персонала на Frick Collection, която е изпратена в студиото на художника в Берлин. „След това Елиасон абстрахира палитрата от предмета, разпръсквайки цветовете върху повърхността на кръглото платно в градиентно цветно колело, преминавайки от тъмно към светло. Обиколката на картината на Елиасон е достатъчно голяма, за да побере оригинала на Моне, обхващайки го в цветовото колело. Резултатът, който му отнема две години за създаване, е провокиращо размисъл съпоставяне, което припомня собствените експерименти на Моне със светлина и цвят и подчертава както формалните качества, така и трогателния резонанс на оригиналното платно.

„Vétheuil in Winter“ на Клод Моне
„Vétheuil in Winter“ на Клод Моне
.
.
.
.
Олафур Елиасон
Олафур Елиасон
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!