НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022 (28.10.2022)
 На 3-ти ноември в София ще започне най-значимото ежегодно събитие, свързано с дизайн в България - петото издание на фестивала МЕЛБА.

Началото на десетте дни, посветени на дизайн в София, ще бъде дадено с откриването на изложбата на български автори "Местна красота", част от ежегодната поредица Преглед на българския дизайн, която представя някои от най-забележимите проявления на дисциплината през тази година.

"Местна красота" събира творбите на девет български автора - Димитър Станков, Мария Жекова, Рая Стефанова, Николета Носовска, Люба Асадурова, Милен Радев, Нева Балникова, Яна Юнакова и Дани Йорданова.

Атрактивната експозиция включва бижута, вдъхновени от звука на гайдата, визуален разказ за пътя на ръжта, мивка от пчелен восък, керамични чинни с кукери-супергерои, съвременна пътека-килим от вълна, осветителни тела от родопски камъни, бижута от автомобилни фарове, съвременен прочит на традиционна старопланинска техника и бутилиране на аромати, характерни за природата в различни региони.

Всички произведения в изложбата се основават на регионални материали, ресурси и традиции, като повечето от тях са създадени специално за повода. Годишната селекция за първи път в четиригодишната си история се организира от външен куратор - Марина Драгомирова от Studio Furthermore.

"Във всяка от работите откриваме нещо познато, но погледнато и преосмислено през непозната перспектива", споделя базираната в Лондон Драгомирова.

Официалното откриване на "Местна красота", с която ще бъде дадено и начало на МЕЛБА фестивал, е на 3-и ноември (четвъртък) от 19 ч. в галерия КО-ОП на бул. "Янко Сакъзов" 17 в София. Творбите ще могат да бъдат разгледани до 13-и ноември, като входът е свободен.

Освен фокусираната изцяло върху българските традиции изложба, фестивалът ще насочи вниманието и навън, благодарение на своя международен Симпозиум. На 5-и номври (събота) в центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София родната публика ще има възможност да се срещне с лектори, които са сред значимите имена на европейската дизайн сцена.

Сред тях са Лиза Енебис и Уанвай Шум от една от най-награждаваните и влиятелни агенции за дизайн в международен план - нидерландското студио DUMBAR/DEPT®.

Гости на симпозиума ще бъдат още Холи Перейра от Ирландия, занимаваща се с илюстрация и стенопис; кураторът, журналист и теоретик в сферата на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства - Адам Щех; както и полският графичен дизайнер и автор на шрифтове и визуални идентичности Матеуш Махалски.

Разнообразната програма на МЕЛБА фестивал тази година включва богат набор от събития, насочени както към широката публика, така и за професионалисти. Сред тях е изложбата SMART HUNGARY: Иновации в индустриалния дизайн през 24 примера, която ще бъде открита на 3-ти ноември в Инкубатора на София Тех Парк.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!