НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Вътрешно небе" – изложба на унгарския фотограф Габор Мате (04.11.2022)
 Изложбата "Вътрешно небе" (до 14 януари) на унгарския фотограф Габор Мате е представена в двете пространства на галерия "Синтезис" и Институт "Лист" – Унгарски културен институт. Тя проследява комплексната връзка между личностите на родителите и характера на техните деца. Успехът, щастието и желанията на децата висят на тънка, изплетена от родителите нишка. Aко приемем, че бъдещето принадлежи на децата, тогава залогът за него е в ръцете на родителите им. Има ли значение дали детето е израснало в семейство на разведени родители, или на родители, които са останали заедно въпреки всички трудности? Каква следа оставят семейните взаимоотношения в душата на детето? Чрез езика на фотографията Габор Мате търси отговори на тези въпроси, като дава думата на децата.

"Тази изложба разглежда проблемите на брачната институция в три свързани с темата серии. В първата снимам семейни двойки, във втората – разведени родители, а в третата – техните деца. Целта ми е чрез фотографиите да разкрия има ли все още смисъл да се сключва брак в наши дни, възможно ли е да се поддържа брак така, че той да е източник на радост за живеещите в него, кога е необходим разводът, как да се преживее той и най-вече какво е влиянието на всичко това върху подрастващите поколения. Така фотографиите се превръщат в странна смесица от подреденост и лирична документалност, от конкретно и общо, от действителни сцени, реални ситуации и фотографска визия.” – пише кураторът Карой Кинчеш за работата на Габор Мате.

 

Габор Мате (р. 1968, Дьор) е унгарски фотограф, преподавател и куратор. Още от юношеските си години се занимава с фотография. Дипломната му работа „Кожух“, защитена през 1991 г. в Университета по унгарско приложно изкуство, дълго време е определяща за кариерата му.

Работил е за международни рекламни агенции като McCann Erickson, GGK, Young and Rubicam и други. Негов проект, със заглавие Open Air 8x10, е изложен в School of International Center of Photography. През 2007 г. е поканен в преподавателския екип на Университета по изкуствата „Мохоли Над“ (МОМЕ), скоро след което е приет в докторантската школа на МОМЕ, където се фокусира върху темата за човешката привързаност. В дисертацията си „Сънят на Филемон – идеалът за вечния брак“ разработва проблема за съжителството, представен чрез снимки на брачни двойки. Във втората фаза на проекта представя изложба, озаглавена „Развод. Трудно взетото решение“, снимките от която разкриват чувствата, преживявани от родителите по време на развода. В следващите години развива темата като снима и интервюира младежите, чиито родители е включил в поредиците си, посветени на брака и развода.

През 2015 г. е избран за ръководител на Катедрата по фотография на МОМЕ.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!