НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Русе отбелязва 90-годишнината на проф.Николай Русчуклиев (18.11.2022)
 Живописната изложба на проф. Николай Русчуклиев, организирана от дъщеря му Веселина Николова по повод 90-годишнината на автора, бе открита в Русенската художествена галерия. По повод събитието бяха изпратени поздравителни адреси от Община Русе, Съюза на българските художници, Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово.

Слово на откриването произнесе известният русенски художник Николай Караджов, а самата експозиция ще бъде на разположение на публиката до 11 декември.

Художникът е роден на 15 ноември през 1932 г. Израства в Лом.  Завършва Живопис в Националната художествена академия при проф. Ненко Балкански през 1961 г. Идва в Русе като учител в Техникума по облекло и по-късно работи в училище "Христо Ботев". Бил е уредник в Художествената галерия в Русе. След това започва да преподава във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, където става професор. Твори в областта на портрета, пейзажа и композицията.

 

По-долу публикуваме словото на Николай Караджов:

„Уважаеми дами и господа,

Пред нас е една изложба живопис на проф. Николай Русчуклиев – доайен на русенските художници, който на 15 ноември навърши 90 години.

Тази камерна експозиция дава ясна представа на зрителя за творческите търсения и постижения на художника от средата на 60-те години на миналия век до наши дни. Едно от ярките имена на русенската живописна школа, Николай Русчуклиев завършва Художествената академия в София – специалност живопис в ателието на Ненко Балкански. Следват много участия в ОХИ в страната и Русе, както и самостоятелни изложби. Оттогава са предпочитанията на Н. Русчуклиев към жанровете портрет, пейзаж и натюрморт, където са и най-големите му постижения.

После проф. Русчуклиев преподава живопис във Великотърновския университет повече от две десетилетия. Либерален педагог, авторитетен художник, обичан от студентите си. В платната му от търновския период сякаш доминира темата за пролетта, като символ на вечното обновление в природата и живота, което е видно и от самите заглавия като „Пролет в Царевец“, „Пролетна Трапезица“ и т.н. Колоритът видимо просветлява, което се вижда и в тази изложба, а някои от най-новите творби на Н. Русчуклиев са невероятни колоритни експлозии, истински живописни бижута.

Експресивната четка на автора препуска по платното и на множеството портрети и автопортрети, създадени от него.

Някога класикът Енгр бе писал, че добрият портрет е смес от визията на модела 50 % и 50 % авторско присъствие. В този смисъл Н. Русчуклиев има серизни постижения, след като по-информираните зрители разпознават както художника, така и модела.В последните десетилетия художникът и съпругата му Евгения даряват над 400 творби на Русчуклиев на НХГ, галериите в Русе, Плевен и мн. други. Рядък и много благороден жест. Защото истинският живот на една творба започва, когато тя напусне ателието на своя създател. За художника остава удовлетворението, че вложените емоции и талант не са били напразни, и си струва да продължава по-нататък, което не е никак малко, дори напротив.

Честит юбилей на проф. Н. Русчуклиев!
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!