НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба в СГХГ представя творчеството на Румен Гашаров (25.11.2022)
 Изложбата, която ще бъде открита на 7 декември представя творчеството на Румен Гашаров, като описва промените в живописта на художника през годините – от ранните творби, в които реалността вече е поставена под съмнение, до добре познатите негови знакови мащабни платна. За 60 години творчески път той създава значително количество живописни платна, колажи, илюстрации.

В експозицията са включени над 90 творби от галериите в страната, сред които Национална галерия, Национален дворец на културата, Национална галерия, Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Градска художествена галерия – Пловдив, Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен, Художествена галерия – Казанлък, Художествена галерия „Никола Маринов” – Търговище, Художествена галерия ,,Проф. Илия Петров” – Разград, Художествена галерия – Силистра, Художествена галерия – Стара Загора и други. Показани са и работи от частни колекции. За първи път се представят и рисунки от архива на художника. Изложбата е придружена от двуезичен албум.

Румен Александров Гашаров е роден през 1936 г. в Пловдив. През 1956 г. получава диплома №1 на новосъздадената (1951) Художествена гимназия в София. През 1962 г. завършва Националната художествена академия, специалност живопис, в класа на проф. Илия Петров. Още същата година започва неговото активно участие в художествения живот на страната.

Работи предимно в областта на пейзажа, портрета и фигуралната композиция, като е автор също и на стенописи. Неговото изкуство се отличава най-вече с нетрадиционния подход към изображението – често пречупен през призмата на сатирата, сюжетът провокира у зрителя чувство за критичност към действителността.

Освен в България, показва свои самостоятелни изложби в Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и Русия. Картини на художника са притежание на НХГ, СГХГ, 23 художествени галерии в страната, Пушкинския музей в Москва, както и в частни колекции в България и в чужбина (Англия, Франция, Италия, Германия, Австрия, САЩ, Кипър, Дубай и др.).

Носител е на множество награди, сред които Първа награда от биеналето в Габрово 1977 г., годишна награда „Владимир Димитров – Майстора”, награда на СБХ от Национална изложба - Бургас (1966) и др.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!