НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба, посветена на 70 години от рождението на големия скулптор Емил Мирчев (02.12.2022)
 С изложба, която се откри на 30 ноември в галерия "Академия", се отбелязва 70-годишнината от рождението на големия български скулптор Емил Мирчев, възпитаник на Националната художествена академия и дългогодишен професор там. Неговото творчество се простира в областта на монументалните и кавалетните форми. Работи с класически материали като бронз, камък, дърво и керамика. Творбите му се отличават с индивидуална, оригинална стилистика и носят ясни естетически, нравствени и философски послания, за посланията и майсторството в скулптурата на Емил Мирчев, разказва неговият син – доц. Момчил Мирчев, който продължава делото на баща си като скулптор и като преподавател.

 

"Направил е емблематични на национално ниво работи. Но неговото творчество се разпростира и в чужбина. Една негова значима творба е "Американски дипломати", направена 2004 година, описва момента от подписването на Декларацията за независимост на Америка. Намира се пред главния вход на Американското посолство. Решена е в един аристократичен стил. Друга работа значима на баща ми е фигурата на проф. Стефан Бобчев, която се намира пред Университета за национално и световно стопанство.".

Емил Мирчев завършва НХА при проф. Борис Гондов през 1974 година. От 1976 до 1981 г. е преподавател по скулптура в Художествената гимназия "Илия Петров". Реализирал е проекти в областта на монументалната скулптура в България, Турция, Швеция, Белгия, Испания. Скулптурите на Емил Мирчев свидетелстват за достигнат синтез на класически и модерни насоки. Впечатление в почерка му правят и скулпторите "Голгота" и "Левски". Прави впечатление разнообразието от конкретни решения при запазване на основните мирогледни и формални посоки на неговото пластическо верую.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!