НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Полша твърди, че картина на Кандински, продадена в аукционна къща в Берлин, е била открадната от Националния музей във Варшава (09.12.2022)
 Властите са предприели правни стъпки за връщане на творбата, след като тя бе продадена за 387 500 евро в Grisebach.

 

Акварелна картина на Василий Кандински, която беше продадена на 1 декември в аукционна къща Grisebach в Берлин, е предмет на спор за произход, започнат от полското министерство на културата. Длъжностни лица твърдят, че абстрактната работа върху картон, която е достигнала 387 500 евро (с таксите), е същата, която е била открадната от Националния музей във Варшава през 1984 г.

"Неозаглавена" (1928 г.) е закупена на търг от Националния музей на Варшава през 1982 г. от частна колекция. През 1984 г. творбата е представена на изложбата "Концепции за пространство в съвременното изкуство", откъдето е и открадната. И до днес на гърба на акварела е запазен печатът на Националния музей във Варшава – ясен индикатор за неговия произход. През 1985 г. Международната фондация за изследване на изкуството (IFAR) публикува в доклад за откраднато изкуство, че картината е открадната от музея.

След като бе открита в каталога на търга на Grisebach, полското министерство на културата изпрати искане до полицията във Варшава да регистрира картината в базата данни на Интерпол за откраднати произведения на изкуството. Служители от министерството и полското посолство в Берлин поискаха от Grisebach да изтегли произведението от аукциона. Подробна документация за откраднатото произведение на изкуството също е изпратена на аукционната къща, за да потвърди произхода му.

След продажбата на картината, говорителят на външното министерство на Полша Лукаш Ясина каза в изявление, че сега държавата ще предприеме „по-нататъшни правни стъпки за връщане на творбата“.

Текстът в каталога за продажбата, публикуван на уебсайта на аукционната къща, потвърждава, че творбата е била в колекцията на музея във Варшава между "приблизително 1965-1983 г.". Освен това се посочва, че по-късно творбата е била съхранявана в частна колекция в САЩ. Предадена е за продажба в Grisebach от базираната в Хамбург немска филантропка Марен Ото, която я купува през 1988 г. от Galerie Thomas в Мюнхен.

Говорител на Grisebach заяви, че няма съмнение, че акварелът е закупен през 1988 г. добросъвестно. „Grisebach за първи път научи за възможна кражба от полски музей малко преди търга чрез съобщение от полското Министерство на културата. Това уведомление беше незабавно прието като възможност за започване на по-нататъшно правно разследване. Все пак това спред нас води до ясното заключение, че няма правни възражения срещу търга на акварела." Те посочват още, че творбата е била продадена в Сотбис в Лондон през "първата половина на 80-те години на миналия век".

 

Grisebach се е свързал с продавача и купувача и сега ще „положи усилия да предизвика допълнителен съдебен правен преглед от съд, за да получи обвързващо разяснение“, добавя говорителят.

„Без доверие, често пъти този пазар не може да функционира нормално. Тъжно е да се види, че понякога тези стандарти не се поддържат от аукционните къщи и това трябва да бъде осъдено“, каза вицепремиерът на Полша Пьотр Глински.

Той добавя, че това не е първият случай, в който Grisebach продава картина, открадната от Полша. През 2011 г. продажбата на аукционната къща на картината Negress (1884) на Анна Билинска беше спряна благодарение на намесата на полското Министерство на културата и националното наследство и полски дипломати. След това картината беше върната на Полша през 2012 г.

Полското министерство на културата подчертава, че счита транзакцията, извършена съзнателно от Grisebach, за изключително неетична и в противоречие със стандартите, които трябва да се прилагат на международния пазар на изкуство.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!