НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Белведере ще бъде домакин на изложба, посветена на Климт и художниците, повлияли на неговото изкуство (30.12.2022)
 От 3 февруари до 29 май 2023 г. Белведере е домакин на изложбата „Климт. Вдъхновен от Ван Гог, Роден, Матис…”

Кои са произведенията на Винсент ван Гог, които Густав Климт всъщност е познавал и доколко е бил запознат с творчеството на Анри Матис? Заедно с Музея на Ван Гог в Амстердам, Белведере проследява творчеството на онези авангардни художници, за които е доказано, че са повлияли на великия майстор на виенския сецесион.

Започвайки през пролетта на 2023 г., обширна изложба в Белведере ще подчертае въздействието на значими международни художници върху Густав Климт. Внимателно подбраните сравнения на неговите картини с други произведения на изкуството, които са имали доказуемо влияние върху творенията на Климт, ще доведат до вълнуващи диалози: произведения на Алма-Тадема, Макдоналд Макинтош и Уислър; Моне и Роден; и ван Гог и Матис. Как са вдъхновили Климт? Как той превежда тези влияния на собствения си визуален език?

Въз основа на обширни изследвания в музеите Белведере и Ван Гог, изложбата има за цел да идентифицира кои произведения на международното модерно изкуство са били излагани във Виена около 1900 г. Основни изложбени центрове запериода, като Secession или Galerie Miethke, по-малко известни институции, както и забележителни частни австрийски колекции, включително тези на Карл Райнингхаус и семейство Витгенщайн, са част от това внимателно изследване. Въз основа на сведения към негови посещения на изложби и галерии, пътуванията на Климт също са внимателно проследени.

Експозицията включва около 100 картини, рисунки и скулптури от Густав Климт и други художници.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!