НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба, посветена на 90 години от рождението на акад. Светлин Русев, откриват в Плевен (20.01.2023)

 Изложба живопис, посветена на 90 години от рождението на академик Светлин Русев, бе открита в Плевен. Това съобщават от Артцентър - Плевен, където e подредена експозицията. 68 маслени и акварелни платна на големия творец ще могат да се видят за първи път в града. Картините са от колекцията на Васил Илиев.

Изложбата ще е първата, свързана с годишнината от рождението на акад. Русев в Плевен. Точно на рождената му дата - 14 юни, ще бъде открита експозиция с негови творби от фонда на Художествена галерия (ХГ) "Илия Бешков". Това съобщи за БТА Цвета Кацарова, директор на културния институт. Към изложбата ще бъде издаден и каталог с представените картини. Временна експозиция ще бъде открита и в камерна зала на галерията.

 

Галерия Дарение "Колекция Светлин Русев", разположена в централната част на Плевен, съхранява дарени творби от колекцията на акад. Светлин Русев. Обособяването на постоянната експозиция започва през 1984 г. Тогава известният творец подарява на родния си град Плевен 322 произведения на изкуството.

Те са съхранени в сградата на бившата градска баня, която е архитектурен паметник на културата с национално значение, дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров (1870 - 1942).

През 1999 г. Светлин Русев дарява още 82 графични произведения - български възрожденски щампи, творби на съвременни български майстори на рисунката и графиката и европейски майстори от 18-и, 19-и и 20-и век, между които Дьолакроа, Гойя, Миле, Кете Колвиц, Шагал, Салвадор Дали, Пикасо, Роден, Дега, Реноар.

Дарението е отворена система. През годините акад. Русев продължава да го увеличава. Днес то вече наброява над 400 творби - образци на българското изкуство от Възраждането до наши дни, творби на френски, румънски, руски, кубински, мексикански майстори, индийска християнска пластика, африкански ритуални фигури и маски.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!