НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложбата "Арт брут" за първи път в България (20.01.2023)

От 19 януари 2023 г. в галерия ДОЗА за първи път в България бе представена изложбата "Арт брут". Тя показва над 70 нестандартни и провокативни произведения на български самоуки творци, представители на едно от най-интересните течения в световното изкуството – арт брут. Изложбата "Outside the Box" беше представена първо в Българския културен институт в Париж в партньорство с Outsider Art Fair. В нея участие взеха 7 български творци, творящи абсолютно независимо един от друг и обединени единствено от факта, че нито един от тях няма художествено образование.

До момента България е единствената европейска страна, която не е била представена в тази сфера на изкуството, необичайна за българската публика. На експозицията у нас, освен вече представените автори, се включва и известният българо-френски художник Борис Иванов, по познат като Боре Иванов. Участници са Русчо Тихов, Иво Димчев, Росен Карамфилов, Борислава Марчева, Мартин Рангелов, Алексей Алексиев, Борис Иванов, Денис Попов.

Един от кураторите Милена Едвиг разказа подробности - по думите й Арт брут означава сурово, неподправено изкуство, което е създадено извън границите на официалната култура и каноните на художественото образование. Освен подбраните 8 артиста Държавната психиатрична болница в село Церова кория е предоставила архива си.

"Това течение в изкуството предполага и една експресия, която извън художественото образование дава визуална представа за разни психични състояния, които човек има порив да покаже. Съответно на някои от пациентите на клиниката това е било част от терапията им и те ни предоставиха архива, той е страшно интересен", поясни Едвиг.

Появата на това течение е през 1945 година, когато неговият създател е обикалял по психиатрични клиники и се е интересувал от експресията на хората. По думите на кураторът това т. нар. "изкуство на аутсайдерите" е много интересно и е породено от вътрешни терзания, които придобиват визуален облик.

"Надявам се тази изложба да разбуни духовете, да започне диалог по темата, да има продължение, да бъде устойчива", каза Едвиг и добави:

"Денис Попов, който е единственият незрящ скулптур в България преди месеци, след изложбата в Париж успя да се дипломира в НБУ при проф. Моника Попова. И като казвам успя, неговият път към това дипломиране е много дълъг и труден. НХА категорично отказа да го приеме като студент защото е незрящ".

На експозицията ще бъдат представени дърворезби, колажи, картини, експресии и скулптури.


.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!