НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Rijksmuseum се готви за безпрецедентно вълнение около изложбата на Вермеер (27.01.2023)
 Изложбата, озаглавена просто „Вермеер“, се открива на 10 февруари, но музеят в Амстердам вече се готви за безпрецедентен обществен интерес към ретроспекция, която включва картини, чието авторство преди това е било под съмнение

Всяка изложба на Ян Вермеер се превръща в сензация, а предстоящата ретроспекция в Rijksmuseum се превърна в такава още преди откриването. Тя ще започне на 10 февруари (и ще продължи до 4 юни), но вече са продадени повече от 100 000 билета - никога досега не е имало такъв интерес в музея на Амстердам. Ръководството на Rijksmuseum нареди да се удължи работното време до късно вечерта (22:00) три пъти седмично. Освен това феновете на холандския художник по света вече получиха достъп до дигиталния проект „По-близо до Вермеер“, който позволява да се впуснете в най-малките детайли от неговите картина и подробностите от личния му живот. Специално за проекта, картините са заснети в невероятна резолюция, което позволява да видите буквално всяко зрънце пигмент върху платното; Това пътуване през вселените на Вермеер е озвучено от актьора и писател Стивън Фрай (в английската версия).

Трябва да се отбележи, че музеят предварително и усърдно подклажда интереса към ретроспективата. Например той потвърди статута на три картини, чиято автентичност преди това беше поставена под съмнение.

Най-голямата изненада е участието в изложбата "Момичета с флейта" (1664-1667 или по-късно) от Националната художествена галерия във Вашингтон. Всъщност съвсем наскоро, през есента на 2022 г., кураторът на Американския музей Марджъри Уайзман заяви, че тази картина е нарисувана от „ученик на Вермеер, а не от самия холандски художник, както се смяташе досега“, подкрепяйки позицията си с впечатляващо научно изследване. На току-що закритата изложба в американската столица картината беше изложена като „дело на работилницата“. Но Rijksmuseum не е съгласен с това мнение и смята „Момичето с флейта“ за автентична творба на художника.

Изображението на Света Пракседа (1655 г.) сега също се смята за дело на Вермеер. Това копие на картина на италианския художник Феличе Фикерели (1640–1645, сега в колекцията на Ферняни, Ферара) беше идентифицирано през 1969 г. като възможна творба на Вермеер благодарение на разпознаваем подпис. В същото време професионалната общност се усъмни в автентичността на картината. Въпреки това през 2014 г. „Света Пракседа“ се продаде на търг в Christie's като творба на Вермеер (по това време беше призната от няколко ключови историци на изкуството) за £ 6,2 милиона.Творбата ще дойде в Rijksmuseum благодарение на Националния музей на Токио, в чиято колекция е сега.

Последното попълнение към оскъдното наследство на художника е „Момичето зад прозореца“ (1670-1672). Въпреки че в продължение на десетилетия се отричаше, че е картина на Вермеер, картината беше реабилитирана малко преди да се появи в Sotheby's през 2004 г., където беше продадена за £16 милиона. Въпреки първоначалния скептицизъм, творбата стана все по-популярна през последните години., и експертизата на Rijksmuseum потвърди автентичността й. Картината е в колекцията Лайден на частен колекционер, инвестиционен мениджър в Ню Йорк Томас Каплан (между другото, тя беше часто от изложба в музея Пушкин и Ермитажа през 2018 г.).

По този начин признатите творби на Ян Вермеер се увеличиха значително през последните десетилетия. Пълният каталог – резоне на художника, съставен под ръководството на Алберт Бланкерт през 1975 г., включва 31 творби - сега, според Rijksmuseum, те са 37. 28 от тях са събрани за бъдещата изложба - от цял ​​​​свят, включително САЩ и Япония. Сред тях са „Момиче с перлена обица“ (ок. 1664–1667) от Mauritshuis в Хага, „Момиче, четящо писмо на отворен прозорец“ (ок. –1670) от Лувъра и „Жена, държаща везни“ (ок. 1663–1664) от Националната художествена галерия във Вашингтон.

Изложба посветена на Ян Вермеер се проведе последно в Дрезден през 2021 г.; тогава тя успя да събере десет картини. До днес най-голямата изложба на художника е от 1996 г., организирано от Хага Mauritshuis, което събра 23 картини на Вермеер.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!