НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пет картини на Никола Танев са разиграни на търгове в чужбина (12.07.2010)
Пет картини на Никола Танев са предложени на търгове в чужбина, сочи проверка на www.artprice.bg.

Три от тях са продадени на цени между 2 000 и 6 350 долара. Друга, „Весела Разходка с Лодка”, изтъргувана на 6 юни от Доротеум Грац за 800 евро, по всяка вероятност е менте, твърдят специалисти. Кой и защо предлага фалшификат на Никола Танев в Австрия предстои да се разбере.

В Националната галерия пък проверяват дали сред останалите четири произведения няма някой от откраднатите 28 шедьоври от къщата-музей на Танев през 1999 г. Тогава, на 21 юли крадци отмъкнаха 28 творби на художника, дарени на НХГ. Този обир и до днес тежи на съвестта на държавните чиновници - домът заедно с имуществото и колекцията на Танев бяха дарени едва година преди това на първия ни музей от неговите наследници.

Наскоро детективските страсти и надеждите, че творбите ще бъдат намерени, отново се разпалиха. Повод за това стана „Пейзаж от Берлин” на Танев, открит от колекционер в столичен антиквариат. След като новият собственик занесъл картината в Националната галерия за сертификат, лъснала истината, че това е една от изчезналите през 1999 г. творби. Полицията е проследила нишката и се надява да намери поне още няколко.

На 11 юли пък министърът на културата Вежди Рашидов заяви пред медиите, че някои от въпросните откраднати произведения се намират в галерия в Лондон. Те обаче трябва да минат през сериозна експертиза, преди държавата да си ги поиска, казаха от парламентарната комисия.

artprice.bg реши също да се включи в разследването и да помогне с каквото може на Националната галерия да си върне безценните картини. Най-големият български сайт за изкуство изнамери петте творби на Танев, предложени на търгове в чужбина, и представи данни за тях на НХГ за проверка.

Петте картини са: „Весела разходка с лодка” (маслени бои/дърво), Мотив от Тетевен (масло върху картон, продадена за 3 848 долара в Рим), „Улица в Търново” (масло върху платно, предложена през 2003 в Мюнхен за 2 800 евро и непродадена), "Градски пейзаж с катедрала", продаден на 2 юни 2006 в Швеция за 6 353 долара /4 968 евро/ , „Южна селска улица” (масло/платно, продадена през 1993 г. за 1 957 долара). Последното произведение не е под въпрос, тъй като е изтъргувано 6 години преди кражбата.

Сред картините най-любопитна е „Улица в Търново” тъй като платно със същите размери (65х50 см)и заглавие се намира в каталога на Националната галерия.

На 15 юли в НХГ се открива огромна експозиция по повод 120 годишнината на Никола Танев. Над 150 рисунки, акварели и живописни творби ще бъдат събрани накуп. Шедьоврите му от къщата-музей, откраднати през 1999, драматично ще липсват в едно подобно представяне, казват почитатели на художника.


 


"Градски пейзаж с катедрала"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!