НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ван Гог: Семеен портрет в Амстердам (10.02.2023)
 От 10 февруари до 10 април 2023 г. Музеят на Ван Гог в Амстердам представя изложбата „Изборът на Винсент. Портрет на една семейна история”

Музеят на Ван Гог празнува своята 50-годишнина през 2023 г. и започва тази юбилейна година с почит към семейството на Ван Гог. Без безусловната подкрепа, която семейството дава на Винсент, музеят просто нямаше да съществува.

Изложбата „Изборът на Винсент. Портрет на една семейна история” разказва историята на семейство Ван Гог, което не е получило вниманието, което заслужава. Тази история е изпъстрена със съмнение, неуспехи, гордост и триумф. От 10 февруари 2023 г. много шедьоври и по-малко известни, но скъпоценни експонати показват и разказват как една лична семейна колекция се разраства, за да се превърне в световноизвестна музейна колекция.

Малко след смъртта на Винсент ван Гог през 1890 г., неговият любим брат Тео също умира. Съпругата на Тео Йохана ван Гог-Бонгер е съкрушена и сама отглежда сина им Винсент. Като млада вдовица Йохана е изправена пред важен избор: какво да прави с огромната колекция от картини, рисунки, щампи и писма на зет си, както и колекцията от произведения на изкуството на съвременници, събрана от Тео?

Йохана решава да продължи да преследва мечтата на Тео да популяризира изкуството на Винсент. Тя страстно посвещава остатъка от живота си на опазването и популяризиране на творчеството на Ван Гог. Ами ако не се беше потопила в тази мисия? И какво, ако нейният син Винсънт не беше поел инициативата за основаването на музея на Ван Гог?

Изложбата „Изборът на Винсент. Портрет на една семейна история” запознава посетителите с моментите от живота на Винсент, Тео, Йохана и техния син Винсент (известен още като „инженера”), които са помогнали да се определи хода на историята.

Йохана ван Гог
Йохана ван Гог
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!