НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Sotheby's ще предложи колекцията Ал Заяни от близкоизточно модерно и съвременно изкуство (10.02.2023)
Базиран между Бахрейн и Лондон, Абдулрахман Ал Заяни е един от водещите колекционери в Близкия изток, заедно със семейството си събира множество произведения на изкуството от историческия ислямски свят до модерното и съвременно международно изкуство и дизайн. През последните години семейства Заяни стартираха и A2Z, луксозна консултантска услуга за частни клиенти в Ню Йорк, Лондон и Персийския залив, които искат да разширят своите колекции.

Тази пролет Sotheby’s ще предложи над 80 произведения на изкуството от пионерската семейна колекция Ал Заяни, всички от които са окачени в дома им в Бахрейн – съчетавайки безупречен вкус с еклектика. Произхождащи от Египет, Турция, Ливан, Иран, Ирак, Сирия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Северна Африка, художниците в тази колекция представляват огромната художествена продукция, създадена през последния век в Близкия изток. Изследвайки безброй теми и материали, всяко произведение представлява различна естетика, като същевременно се свързва в богата нишка от културно наследство.

Първото представяне на колекцията ще се състои в Sotheby’s Dubai от 28 февруари до 3 март. Творби на Абдел Хади Ел-Газар, Хасан Хаджадж, Фахрелниса Зейд, Хатем Ел-Меки, Махмуд Муса, Мохамед Мелехи, Фуад Камел, Газбиа Сири, Фарид Белкахия, Бехджат Садр и Танер Джейлан ще бъдат изложени, заедно с акценти от западното изкуство, включително бижута, часовници и изкуство от Индия. Това ще бъде последвано от изложба на колекцията в нейната цялост в Лондон от 21 до 25 април, преди търга на живо на 25 април (заедно с който ще тече онлайн продажба на изкуството от ХХ век / Близкия изток на Sotheby's, приключваща на 27 Април).

„Докато отваряме вратите на нашата колекция, ни завладява усещането, че тези произведения са придобити с любов, а сега сме развълнувани, че ще отидат в нови домове, където ще бъдат открити и оценени отново. Както при всички пътувания, трябва да се пропътуват нови пътеки и затова с този търг ние отваряме нова глава както от нашата история, така и от историята на тези вечни произведения на изкуството. Светът на близкоизточното изкуство се трансформира, откакто започнахме преди почти две десетилетия, и ние сме горди да сме свидетели и част от тази еволюция, живеейки в регион, който сега се превръща в един от културните центрове на света.“ --Семейство Ал Заяни

„Обединявайки най-доброто от най-доброто от тази област – в целия Близък изток – тази продажба бележи уникална възможност за начинаещи колекционери да придобият редки и важни произведения от майстори на изкуството от региона.“ – Ашкан Багестани, специалист по съвременно изкуство на Sotheby’s

Абдулрахман Ал Заяни
Абдулрахман Ал Заяни
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!