НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
SOULAGES - Експозиция отвъд стените (13.07.2010)

Градският музей в Мексико предлага голяма ретроспективна изложба до 22 август на творчеството на един от най-значимите съвременни френски художници, Пиер Сулаж. „Художник на тъмнината и светлината”, той е познат като майстор на абстрактната представа в актуалното изобразително изкуство.

Центърът Помпиду отдаде една от първите си големи експозиции на Пиер Сулаж още през 1979 г., следвайки примера на тази от 1967 в Националния музей за модерно изкуство във Франция (непосредствено преди основаването на Помпиду). Тазгодишното есенно изложение на шейсетгодишното творчество на художника позволява един нов и по-цялостен прочит на работата му, като акцентът пада върху най-скорошните му творби.

Изложбата събира повече от 100 негови произведения с мажорно значение, създадени от 1946г. до наши дни - от учудващите изображения с орехов байц през периода 1947-1949 до последните му творби (в по-голямата си част непоказвани до момента), които демонстрират развиваща се, винаги недовършена динамика.

Първата част от експозицията разглежда основите на творчеството на Пиер Сулаж с една важна и интересна селкция от първите му картини върху хартия и известните въглени върху стъкло.

През 1979, художникът, който вече рисува от повече от 30 години, достига нова фаза в творчеството си, която е квалифицирана като „Отвъд тъмнината” („Outrenoir”), където разпръснатата на отблясъци светлина се отазява на изцяло черна повърхност. Пиер Сулаж се концентрира над този уникален пигмент и отношението между светлината и тъмнината. Творецът добива нов вид картинен образ и въпреки употребата на един единствен цвят, той се противопоставя на монохроматизъма в развитието на модерното изкуство. Изложбата е уникална с това, че показва тази „различна рисунка” в цялостното й многообразие.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!