НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Банкси с графит срещу домашното насилие по случай Свети Валентин (17.02.2023)
Британският стрийт художник Банкси представи по случай Деня на влюбените новата си творба, която изглежда акцентира върху проблема с домашното насилие, предаде Франс прес.

Графитите са нарисувани на стената на сграда в морския курорт Маргейт, Югоизточна Англия.

Творбата изобразява домакиня с престилка и гумени ръкавици с вид на жена от 50-те или 60-те години на миналия век, с насинено око и счупен зъб, която изглежда се е скарала със съпруга си в кухнята. От истински стар фризер до стената, пред който има катурнат стол, стърчат краката на мъж, предаде БТА.

Общински служители обаче бързо премахнаха стария фризер, което наруши посланието. Те също така премахнаха предмети от улицата около графита.

Властите обясниха, че фризерът е премахнат "от съображения за безопасност, тъй като се е намирал на обществено място". Той е върнат, след като е обезопасен.  

Сега съветът е в контакт със собствениците на къщата, на чиято стена е нарисувана творбата, за да "разбере намеренията им относно запазването й".

Кадрите от премахването на предметите предизвикаха възмущение в социалните мрежи и сред минувачите, дошли да видят творбата.

Банкси потвърди авторството си, като публикува снимки в профила си в Инстаграм. Той не реагира на намесата на общинските служители. 

Преди три години загадъчният художник, работещ под псевдоним, също нарисува творба за Деня на влюбените, изобразяваща малко момиченце, което стреля с прашка по букет червени цветя.

Самоличността на Банкси остава неизвестна, но произведенията му се продават за милиони. Знае се, че е от Бристол и в края на 90-те години на миналия век се е преместил да живее в Лондон. Творбите му често са на социална тема - за бездомните, потребителската култура, кризата заради новия коронавирус. От началото на руската инвазия в Украйна Банкси подкрепя украинците. Графитите му обикновено  се появяват неочаквано по градски стени.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!