НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
БАН представя изложба „150 години от гибелта на Васил Левски." (17.02.2023)
 Изложба „150 години от гибелта на Васил Левски. Места на памет (1873 – 1933)“ представя Българската академия на науките от 16 до 28 февруари. Председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски ще открие експозицията на 16 февруари (четвъртък), в 16:30 часа, в Централната сграда на БАН (ул. „15-ти ноември“ 1). Тя е подготвена съвместно от Института за исторически изследвания и Централната библиотека на БАН и е сред първите събития в Националната програма за отбелязване на годишнината, отбелязват от БАН.

Експозицията проследява как се изгражда образът на националния герой в периода от първите години след трагичната му гибел до 1933 г. Вниманието е насочено към ключови места на памет, които и днес участват активно в създаването на представата за Дякона – творбите на Христо Ботев и Иван Вазов, първите негови биографии, дело на Захари Стоянов и Стоян Заимов, паметниците в София и Карлово, неговия архив, издигнатите наново Къкринско ханче и къща музей в родния му град, учебници по история, художествени изображения, пощенски картички и др.

Акцентите върху първото всенародно честване на Апостола – 25-годишнината от обесването му (1898) – и създаването на Народния комитет „Васил Левски“ (1923) хвърлят допълнителна светлина върху институционализирането на паметта за героя.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!