НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Националната галерия отдава почит на Любен Зидаров. Светът на изкуството обедня и със загубата на големият български художник Кеазим Исинов (24.02.2023)
 До 26 март 2023 г., в Националната галерия „Квадрат 500“ е изложена камерна експозиция с най-известните илюстрации за деца и възрастни на Любен Зидаров, която носи името "Приказният свят на Любен Зидаров".

ЛюбенЗидаров почина на 3 януари, година преди да навърши 100. Той е една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения.

Зидаров работи в продължение на седем десетилетия, като рисува илюстрациите към някои от най-обичаните детски книги, с които израстват няколко поколения - "Том Сойер" на Марк Твен, "Приказки от цял свят" на Николай Райнов, "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Приказки на Шехеразада", "Морското вълче" на Майн Рид.


По думите на самия Зидаров неговата "любов за цял живот" остава Ханс Кристиан Андерсен. Той рисува илюстрациите към Андерсеновите приказки цели пет пъти.

Зидаров е роден през 1923 г във Велико Търново. Завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров, випуск 1948. Дълги години работи като илюстратор на детските списания "Септемврийче", "Пламъче" и "Славейче". От 1967 до 1970 г. е главен художник на издателство "Народна младеж", впоследствие оглавява Творческия фонд на СБХ, през 90-те е председател и на самия съюз.

„Фактът, че съвсем наскоро ни напусна, решихме да отдадем своята почит към неговото илюстраторско изкуство. Илюстрациите са 10 на брой, от книжки, посветени на най-малките до възрастните читатели. Създадени са в периода на 70-те и 80-те години. Зрителите могат да видят илюстрации от романа „Островът на съкровищата“, от „Чичо Томовата колиба“, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов и др.“, каза пред Радио София д-р Таня Станева - уредник в Националната художествена галерия.

Тя изрази надежда в бъдеще в галерията да бъде представена и изложба с живопис от Любен Зидаров.

 

На 82 години почина големият български художник Кеазим Исинов. През 2005 г. той беше обявен за художник на хилядолетието в конкуренцията на 32 000 художници от цял свят, след като спечели конкурса „Милениум“ в Холандия на тема „1001 причини да обичам Земята“.

Исинов има над 30 самостоятелни изложби в България и повече от десет в различни страни по света. Носител е на ордена „Св. св. Кирил и Методий“ за големи заслуги в областта на културата.

Кеазим Исинов е роден на 16 април 1940 г. в Садовец, област Плевен. През 1968 г. завършва специалност живопис във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“, в класа на големия български художник проф. Ненко Балкански. Освен с живопис Исинов се занимава и с малка пластика, скулптура и миниатюри. Първата му самостоятелна изложба е през 1971 г. През 1977 г. получава първа награда на Международната изложба в Габрово, а през 1981 г. – трета награда на живописната изложба по случай 1300 години България.

Поклонението пред паметта на художника се състоя в църквата „Св. Параскева“ в София, съобщиха БТА. "Живописта на Кеазим най-точно отразява този свят, който все още е омагьосаният свят, а не днешният размагьосан свят, в който ние живеем“ каза проф. Аксиния Джурова.

Държавният глава Румен Радев също изрази съболезнования на семейството и близките. Държавният глава подчертава в съболезнователния си адрес, че Кеазим Исинов ще остане в паметта на обществото ни с несравнимя си стил, майсторство и преклонение пред съвършенството на света, запечатани в неговите платна, миниатюри и малки пластики.

Любен Зидаров
Любен Зидаров
Кеазим Исинов
Кеазим Исинов
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!