НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Дечко Узунов пресъздава силата на алафрангата (03.03.2023)
 Изложба „Дечко Узунов. Силата на алафрангата“ се откри в края на февруари, в галерията на бул. „Драган Цанков“ 24, носеща името на големия български художник. Тя е част от програмата „Наследството“ на филиала на Софийската градска художествена галерия, имаща за цел да популяризира завещаното от неговото богато творчество. През февруари – месеца, в който Дечко Узунов е роден, галерията традиционно организира изложба с такава насоченост. Тя може да бъде видяна до месец юни.

Настоящата експозиция  представя рядката възможност да бъдат видени произведения, част от серия творби, свързани с алафрангата. Те са създадени през различни десетилетния, тъй като авторът многократно се е обръщал към темата. Изградени майсторски, на един дъх, с маслени бои, акварел или смесена техника, това са изящни форми и композиции, към които художникът се връща отново и отново, променяйки цветовите гами или определени детайли.

„Алафранга“, или по френски образец, е част от прехода от традицията към модерността в българското общество и изкуство. Навлиза по време на Възраждането и оказва влияние в архитектурата, облеклото и бита в средата на XIX век, когато се ражда стилът, олицетворяващ промените и проникването на модерната европейска култура в Пловдив, Копривщица, Пазарджик, Сливен, Мелник и други български градове. В изкуството на ХХ век алафрангата се превръща в кавалетно произведение. Не един български художник се вълнува от нейните форми, багри и символика и създава свои алафранги. Към този сюжет се обръщат Вера Недкова, Димитър Киров, Мара Йосифова, Олга Вълнарова и много други творци.

В своето богато и разнообразно творчество и Дечко Узунов е запленен от орнамента и многоцветието, силно изразени в богатите по форма и уникални като колорит народни носии, тъкани, керамика, както и от архитектурата и нейната декоративна украса. Вглежда се в навяващия сила, спокойствие и увереност колорит, свежестта на тоновете, мекотата на линиите и често твърде смелите цветни съчетания, които говорят за голямото майсторство и вътрешен усет на възрожденските художници. Това го вдъхновява да създаде и своите алафранги. Една след друга, те ще се появяват между останалите сюжети, по които работи. От букети във вази и цветни клонки алафрангите на Узунов израстват до Дървото на живота в интериорни ниши, напомнящо живописта на Помпей...

В изложбата „Силата на алафрангата“ са подбрани  над 20 произведения от фонда на Художествена галерия „Дечко Узунов“, филиал на Софийска градска художествена галерия.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!