НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия – книжарница „София Прес“ представя изложба и книгата на Зафер Галибов „Балканска фотография ПРОТАГОНИСТИТЕ – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови“ (17.03.2023)
 Книгата е плод на задълбочено и детайлно проучване, осветяващо важни и недотам известни образи и факти, запечатани от фамилия Хитрови и техните наследници.

Зафер Галибов проследява развитието на семейството и фотографския му бизнес, който развиват от Освобождението през годините на промени, сътресения, възход чак до пренасянето му на нов континент, до 20-те години на 21 век. Галерията от образи, която включва фотографии на самите „Протагонисти“, портрети на техни близки и клиенти, са любопитно доказателство за времето, историята, нравите, модата, политиката в България, Европа и Америка.

Акцентът в изложбата е върху творчеството на Борис Маждраков и неговата работа за студио „Парамаунт“.

Зафер Галибов с присъщата му упоритост и целенасоченост успява да ни преведе през времевите, пространствени и исторически лабиринти и да ни сближи с личности, белязали и българската, и световната история.

 

За автора:

Зафер Галибов е български фотограф-художник.

Притежава докторска степен по Изкуствознание и изобразителни изкуства от Института за изследване на изкуствата при БАН. А също културология – магистър в СУ „Кл. Охридски”(2007) и електроинженерство – магистър в ТУ (1975).

Работил е в Института по математика и информатика на БАН, в Националната галерия за чуждестранно изкуство, в Малък градски театър зад канала и др. Сътрудничи на редица вестници и списания. Преподава фотография във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ. През 2017 г получава наградата „Златно перо” от СБЖ за фотожурналистика. Реализирал е над 50 самостоятелни изложби, повече от 20 от които в чужбина – Париж, Виена, Тел Авив, Хелзинки, Москва, Варшава, Солун, Копенхаген, Ерусалим, Краков, Залцбург, Вилнюс, Триест, Букурещ, Чикаго, Доха и др. Публикува фотоалбум „Движение” през 2001, а през 2017 издава книгата „Светлописите”- нов прочит на историята на старата българска фотография.

Зафер Галибов
Зафер Галибов
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!