НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Каква може да е стойността на мистериозната картина на Джаксън Полок открита в България (24.03.2023)
 Неизвестна досега картина на художника абстрактен експресионист Джаксън Полок беше иззета по време на акция за борба с организираната престъпност в София, България, съобщиха официални лица тази седмица. Картината е от 1949 г. и може да струва до 50 милиона евро, смятат експерти, цитирани от БНР. Прокуратурата съобщи, че картината някога е била каталогизирана и не е регистрирана като изчезнала, посочва БТА.

На гърба на платното има посвещение на американската актриса Лорън Бакол, което изглежда е написано от самия Полок, каза на пресконференция в сряда (22 март) зам.-градският прокурор на София Десислава Петрова, предаде БТА.

„Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бакол, честит рожден ден“, гласи надписът на гърба на картината. Съобщението е с дата 16 септември 1949 г., когато е 25-ият рожден ден на Бакол, казаха прокурорите. Бакол е известен колекционер на изкуство и предмети от нейната колекция от изкуство и бижута са продадени за общо 3,6 милиона долара в Bonhams в Ню Йорк през 2015 г. след смъртта й година по-рано. В продажбата не са включени картини на Полок.

Макар да е повлиян от творци като Диего Ривера, Жоан Миро и Хосе Клементе Ороско, американецът изработва своя техника и стил – начинът, по който той излива и накапва боята, се смята за предшественик на т.нар. екшън пейнтинг. За целта Полък използва твърди четки, пръчки и дори спринцовки, с които действа върху поставеното на пода платно. Още приживе Полък се радва на значителен успех и слава. Едва 37-годишен, през 1949 г. (същата, в която е датирано посвещението до Лорън Бакол на намерената в България картина) той е обявен за най-великия художник на Америка

Петдесет години след смъртта му неговата творба "Номер 5" става най-скъпата за времето си в света, след като е продадена за 140 милиона долара.

Най-ценната картина на Полок, продавана някога на търг, номер 17, 1951 (1951), донесе 53 милиона долара (61,2 милиона долара с таксите) по време на първия от двата разпоредени от съда търга на колекцията на Линда и Хари Маклоу през ноември 2021 г. Миналия май , Номер 31 на Полок (1949) — завършен същата година като предполагаемия Полок, открит у нас — беше продаден в Christie's в Ню Йорк за 47 милиона долара (54,2 милиона долара с таксите).

Преди две години Номер 17 на Джаксън Полок, 1951 г. (1951 г.), симфония от накапана и натрупана черна боя, надхвърля най-високата си предварителна оценка ($35 млн.) и след деветминутна четирипосочна война - наддаване, е продадена на колекционер наддаваш по телефона с ръководителя на отдела за съвременно изкуство на Sotheby's Грегоар Бийо на невероятната цена от 53 милиона долара (61,1 милиона долара с таксите). По-късно в течение на търга същият наддаващ се сдоби с творба на Рудолф Стингел на невероятна цена от 2,3 милиона долара (2,8 милиона долара с таксите). Резултатът на Полок постави нова еталонна стойност на търга за творчеството на абстрактния експресионист, надминавайки цената на Номер 19 (1948) за $58,3 млн. на търг на Christie's през 2013 г.

Добре известно е, че творбите на Полок се търгуват за много повече на частни продажби, например през 2016 г., когато Дейвид Гефен продаде платното номер 17A от 1948 г. на Кен Грифин за обявена цена от 200 милиона долара. Смята се, че частната продажба е била една от най-големите сделки в света на изкуството, след като две картини на Вилем де Кунинг и Джаксън Полок бяха купени за общо 500 милиона долара от хедж фонда на Грифин. Филмовият продуцент Дейвид Гефен също притежава и номер 8, 1950 г., която остава в колекцията му.

Картина на Джаксън Полък е представяна в България веднъж: в рамките на изложбата "Художникът на работа в Америка" в края на 70-те. Тогава, по времето на Людмила Живкова, в галерията на СБХ на "Шипка 6" са изложени произведения на редица гиганти на абстрактния експресионизъм и поп-арта отвъд океана - Джаспър Джоунс, Франк Стела, Робърт Раушенберг, Анди Уорхол...

картината, иззета по време на акция за борба с организираната престъпност в София
картината, иззета по време на акция за борба с организираната престъпност в София
Джаксън Полок
Джаксън Полок
Джаксън Полок
Джаксън Полок
No.5 Джаксън Полок
No.5 Джаксън Полок
No.17 Джаксън Полок
No.17 Джаксън Полок
No.31 Джаксън Полок
No.31 Джаксън Полок
No.17А Джаксън Полок
No.17А Джаксън Полок
No.19 Джаксън Полок
No.19 Джаксън Полок
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!