НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Натюрморт шедьовър от частна колекция грее в търг на Bonhams Classics (24.03.2023)
 Натюрморт с кошница плодове, раковини и гущер от немския художник Джейкъб Марел ще води търга The Classics в Bonhams Cornette de Saint Cyr в Париж в сряда, 19 април 2023 г. Майсторската картина се оценява на 30 000-50 000 евро.

Марел (1614-1681) е роден в Германия, но от 1632 до 1650 г. е ученик на големия художник на натюрморти Ян Давидсон де Хем в град Утрехт. След две години обратно във Франкфурт, той се завръща в Утрехт през 1660 г., където създава успешнa търговска галерия за произведения на изкуството, преди да се установи за постоянно в Германия пет години по-късно.

Картината е част от прекрасна частна европейска колекция, която включва още:

• Чифт свещници Луи-Филип oт сплав от мед, калай, цинк, имитация на злато с дванадесет места за свещи, около 1830-40 г., по модела на Thomire & Cie. Въпреки че не са подписани, тези свещници приличат много на по-късната продукция на едно от най-известните бронзови изделия fondeur-ciseleur от Първата френска империя, на Пиер-Филип Томире (1751-1843). Той създава собствено ателие през 1776 г., но предава контрола върху бизнеса на своите зетьове през 1823 г., след което фирмата става известна като Thomire et Cie. Чифтът свещници се оценява на 30 000-50 000 евро.

• Часовник от Луи XV украсен и позлатен (ormolu-mounted and tôle peinte clock garniture). Той е с три по-малки свещника, монтирани с фигури на Майсен. Оценка: 10 000-15 000 евро.

Нете Мегенс, директор на Bonhams в отдел декоративни изкуства за Европа и Обединеното кралство, казва: „Тази изящна колекция демонстрира набито око за качество и артистичност и очаквам голям интерес от страна на колекционерите.“

Други акценти от търга, който се състои от 169 лота, включват:

• Много рядък набор от двадесет и една фигури „Cris de Paris“ на Майсен, около 1755 г. Моделирани от Петер Рейнике по рисунки на Кристоф Хюе от 1753 г., комплектът включва викач с вълшебен фенер, продавач на стриди, продавач на грозде, продавач на лимони, продавач на сладък корен, готвач с печка и продавач на лимонада. Оценка: 50 000-70 000 евро.

• Много голям и впечатляващ сребърно-позлатен неф от кралска колекция, вероятно Ханау, около 1900 г. В стил от 17-ти век, обикновено оформен като тримачтов галеон върху фигуративна опора, стилизирана като Тритон над Хипокампи и релефна делфини до крака. Оценка: 7 000-10 000 евро

• Мадона с младенеца от работилницата на Йоос ван Клив (около 1485 - 1540 Антверпен). Студийна версия на много популярна композиция на Ван Клив. Приблизителна оценка 22 000-28 000 евро.

 

• Чифт забележителни гоблени от времето на Луи XV Гоблени от поредицата Дон Кихот. Поредицата „Дон Кихот“, която е изтъкана осем пъти, е проектирана от Шарл Антоан Койпе и илюстрира с епизоди от известната история на Сервантес. Гоблените в продажба идват от шестото тъкане - изпълнено между 1757-1764 г. Те са поръчани от маркиз Марини, генерален директор на сградите на краля, директор на фабриката Gobelins и брат на влиятелната мадам дьо Помпадур, официална любовница на Луи XV от 1745-1751 г. Маркизът поръчва 23 панела на Дон Кихот; някои били продадени, други използвани като частично плащане за обзавеждането на Версай и Фонтенбло, а някои били дадени като лични или дипломатически подаръци. Двата панела в продажбата, „Фалшивата принцеса Микомикон“, която моли Дон Кихот да я върне на трона й, и „Дон Кихот, ръкоположен рицар от пазача на хана“, са били в даден момент част от огромната и легендарна колекция на 4-ия маркиз на Хертфорд. Оценка: 60 000-80 000 евро.

Натюрморт с кошница плодове, раковини и гущер от немския художник Джейкъб Марел
Натюрморт с кошница плодове, раковини и гущер от немския художник Джейкъб Марел
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!