НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
100 години от рождението на Магда Абазова (31.03.2023)
 „Днес Магда Абазова е от най-признатите български автори. Вярно, че признанието я достигна малко късно, едва ли не в последните десетилетия на живота ѝ, но за сметка на това то не отминава с годините и по някакъв начин и днес откриваме все нови и нови стойности в нейното изкуство.“ (Димитър Грозданов)

Тази година голямата българска художничка Магда Абазова  щеше да навърши 100 години, ако не ни бе напуснала през 2011 г.  По този повод Галерия Сезони, където е най-голямата колекция от произведения на художничката, показва специална виртуална изложба на нейни произведения. Изложбата може да видите тук

Магда Абазова е едно от най-значимите имена в българската абстрактна живопис. Признавана или отричана от критиката, художничката и нейното творчество са знаково явление в българското изобразително изкуство от втората половина на 20 век. Неповторимият й маниер носи  аристократизъм и естетическа култура на изключително високо равнище.

Магда Абазова е родена на 28 март 1923 г. в София. Приета е в Художествената академия през 1943 г. Творчеството й включва пейзажи, натюрморти, портрети, рисунки, голи тела, нефигуративни композиции. Отличавана е с наградите “Захарий Зограф” за живопис, на СБХ за цялостно творчество, с орден “Кирил и Методий” III степен.

Последната й изложба приживе бе организирана в началото на 2011 г. в галерия Сезони. Тогава бяха изложени 60 непоказвани нейни творби, които разкриха много непознати до този момент аспекти от нейното творчество. През 2011 г. Светлин Русев, куратор на изложбата „Другата Магда”, представяща непоказвани нейни творби, отбелязва: „Магда Абазова винаги е имала свое лично артистично пространство, независимо от времето, стиловете и конюнктурните изстъпления.  Като естествена и спонтанна живопис, преминала през уроците на модерното изкуство със свой емоционален и пластичен прочит и останала неповторима, свежа и съвременна”.

Именно за това тази година Галерия Сезони ще посвети на 100 години от рождението на Магда Абазова, като представи творчеството на една жена с огромно естетично влияние върху българското изкуство до днес. Магда Абазова остава извън всякакви клишета и определения на времето си. Нейният живот и творчество, със съмишленици и съвременници като Иван Кирков, Найден Петков, Дечко Узунов, Илия Петров, Иван Лазаров и Любен Зидаров, са пример за постоянно търсене и преоткриване на модернизма. Изкуството и не е просто разказ, който отразява интересите и модата на времето, но и преживяване, създаване на идеи, развиването и изразяването им – отражение на състоянието на света, каквото никога не е показвано преди това. За Магда неведнъж се казва, че е в основата на модерното и авангардното в нашето изкуство. Тя е наричана „аристократа на българската живопис”. Дори най-абстрактните творби на Магда Абазова са разбрани и обичани от зрителя, „уловен“ в настроението на картината.

Галерия Сезони разкрива картини от 60-те години до последните години от живота на Магда, учавствали в редица международни изложби или част от една колекция необичайни и красиви изящни произведения рядко или въобще непоказвани пред публика. Позволявайки си интимен контакт с някои от най-емблематичните творби с музейно качество, пропътували цял свят, зрителят може да проследи как се развиват идеите в творчеството на един от най-признатите български автори днес. Макар че признанието я достигна, в последните десетилетия на живота й.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!