НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Графика и рисунка": Иван Нинов с нова изложба (07.04.2023)
 "Съчетаването на ясните и изчистени линии с майсторския начин на осветяване прави творбите на Иван Нинов мощни и същевременно тихи. Той съзнателно и дълго се занимава с традиционни за художника натюрморти, създадени от вещи в ателието, и извлича поетиката на материалните неща, като успява да обоснове наново тяхната красота." Така изкуствоведката Олимпия Даниел представя новата изложба "Графика и рисунка" на Иван Нинов. Тя се откри в галерия-книжарница София прес и може да бъде видяна до 18 април.

Иван Нинов завършва Художествената гимназия в София, а през 1972 реализира първата си самостоятелна изложба рисунки с креда и въглен. С графичните си творби той участва в международни биеналета на графиката по света - Краков, Любляна, Ужице, Ибиза, Токио, Будапеща, Ниш.

На международното биенале в Горни Милановац (Сърбия) през 2018 г. печели наградата за суха игла. Той е носител на първа награда от международното биенале на графиката във Варна и многократно е отличаван на изложби на графиката в страната. През 2021 г. е носител на първа награда на национална изложба Акварел. Графични творби на Иван Нинов са притежание освен на Националната галерия, Софийската градска галерия и редица галерии в страната, също и на Библиотеката на Конгреса на САЩ във Вашингтон, колекцията на Лудвиг в Кьолн, галериите в Прага, Краков, Канагава (Япония) и в много частни колекции.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!