НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Рут Колева търси Човека и многото му лица в първата си фотоизложба (07.04.2023)
 Певицата Рут Колева представя първата си фотоизложба, озаглавена „Дис/хармонии“, в столичната галерия „Кредо бонум“ на ул. „Славянска“ 2. Кадрите, с които авторката демонстрира една непозната страна от своите творчески интереси, ще могат да бъдат разгледани до 23 април.

През последните години Рут снима по време на случайни или нарочни пътувания. Тя често предварително проучва своите обекти, издирва ги, друг път импровизира в странни ситуации, водена от интуиция. Не се плаши от скъсяването на дистанцията, от това да насочи камерата си към лицата на непознати. Да започне разговор. Тя не режисира и не нагласява кадрите – животът е този, който подрежда образите, обясняват от екипа на галерията. 

„От моя списък с неща, които винаги съм искала да направя, но не съм имала време (или смелост) да постигна. Майка ми казва, че съм взела микрофон и фотоапарат на бебешкия си прощъпулник. История, в която, честно казано, сериозно се съмнявам. Въпреки това страстта ми към фотографията е почти толкова дълга, колкото и тази към музиката. След миналогодишното фиаско около един паметник реших, че искам (занапред) да споделям гледната си точка не пред обектива, а зад него. През последните 10 години събирах истории и снимки и за първи път споделям някои от тях благодарение на моите скъпи приятели от галерия Credo Bonum. Ще се радвам да се видим там“, пише Рут Колева в личния си профил във Фейсбук, припомняйки за предизвикалата много критики своя фотосесия на Паметника на трите поколения в Перущица, посветен на жертвите на Априлското въстание, Септемврийското въстание от 1923 г. и антифашисткото движение преди 9 септември 1944 г.

В нейната изложба “Дис/Хармонии” кадрите са заснети с цифров и аналогов апарат. Те са избрани сред многото не заради екзотиката на непознатата дестинация (Виетнам, Америка, Мексико, Япония и др.), а защото в тях Рут е разпознала смисъл и връзка, намерила е странни аналогии между различни визуални елементи. Нейната фотография е пропита с чувство за хумор и усет към скрития ежедневен абсурд.

В експозицията са включени фотографски серии на спящи пътници в японското метро, на деца в естествената им среда, било то сред джунглите на Лаос и Виетнам, в комуна в Дания, или в ромската махала в Сливен. Пъстри хора, участващи в прайд или просто ходещи по улиците на Ню Йорк. Част от тези персонажи са нарочно търсени и пресъздадени след внимателно проучване. Така се е родил например кадърът на виатнамски музикант без очи. Образът му свидетелства за последствията след употребата на химически оръжия във войната във Виетнам, разказват организаторите на изложбата.

Личната история на Колева с фотографията започва през 2004-та. Тогава тя е на 15 години и търси начин да получи достъп зад сцената на музикални събития. След години, във връзка с образованието си по специалност “Медии и комуникации” в Нидерландия, тя използва фотографията, за да разкаже за социални явления, които привличат вниманието й. 

Рут Колева запечатва лицата на обикновенните хора в привидно ежедневни ситуации. Зад тях е скрит проницателен психологически анализ. Сякаш самата тя успява да види смисъла на житейската ситуация отвъд снимката, да я разбере и да достигне до онова, което е най-важното, до човека. Подобно на една истинска ренесансова личност, тя търси човека и вярва в него.

На 17 май Рут Колева ще изнесе концерт в зала „България“. „Да бъда на сцена и да изнасям концерти е моето най-щастливо време и пространство, моето убежище. Но имам нужда от промяна, от пренастройване. Това ще бъде последният ми концерт...в този вид. Или първият от многото. Не знам“, споделя мулти-талантливата Рут Колева.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!