НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музей-галерия „Анел“ представя колективната изложба Заедно /Випуск’81/ (13.04.2023)

 Специална изложба бе открита на 11 април в Музей-галерия „Анел“: богатство от стилове, колорит и инвенции. Идеята е на проф. Десислава Минчева – преподавател в НХА, а същността на експозицията се фокусира върху изминатия път – прилики и контрасти – между художниците, завършили в НХА през 1981 г. Тогава се дипломира първият випуск, чийто преподавател е акад. Светлин Русев. Само за два месеца проф. Минчева успява да се свърже с по-голяма част от колегите си и така изложбата стана реалност. 

Десислава Минчева: „Преди 48 години прекрачихме прага на Академията като студенти на Светлин Русев. За много от нас това беше момент от изключителна важност. Бяхме твърде млади и тогава май не си давахме сметка за това, което ни очаква – в ателие 50 и после, извън него... Но за шестте години в Академията се случиха незабравими неща! Светлин беше нов, а и млад преподавател (само на 42, макар на нас да ни изглеждаше възрастен), с изключителни амбиции, с вече огромна биография и с изисквания, които не само не можехме да изпълним, но често и не разбирахме. Но така или иначе ние, неговите студенти, станахме едно цяло! Нещо като семейство. Бяхме винаги заедно, навсякъде! Имаме спомени, които ни държат близки и досега. Красиви спомени... Това бяха дни и нощи на работа и купони, радости и разочарования, надежди и обезсърчаване, събиране и разделяне, учене на житейски и професионални уроци... наистина решаващо съдбите ни време!

Рисувахме страшно много. Безусловен беше респектът ни към Светлин. Опитвахме се да проникнем в начина му на мислене и да го съотнесем към нашата лична чувствителност. Невинаги се получаваше, но ние продължавахме да упорстваме. Много от уроците му проумях твърде късно. Животът на формата в пространството, психологическата натовареност на образа и цвета, конструкцията, пластическият език, полагането на основите на критическото мислене и установяването на трайни ценности, възпитанието на характера, отговорността на художника и качествата му като човек...“.

.
.
Десислава Минчева
Десислава Минчева
Ели Станчева
Ели Станчева
Стоян Божилов
Стоян Божилов
Владимир Пенев
Владимир Пенев
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!