НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Британският музей представя „Лукс и власт: Персия до Гърция“ (05.05.2023)
 От 4 май до 13 август 2023 г. Британският музей представя голяма изложба, изследваща връзката между лукса и властта в Близкия изток и Югоизточна Европа между 550-30 г. пр.н.е. Сред изключителните заеми към изложбата е необикновеното Панагюрско съкровище. Случайно открито от трима братя през 1949 г., то е изключителен пример за древна металообработка и демонстрира влиянието на персийския и гръцкия лукс на Балканите. Съкровището се състои от девет богато украсени златни съда, всики показани в Лондон.

„Лукс и власт: Персия до Гърция“ излиза отвъд древногръцката тема, за да навлезе в по-сложна история за лукс и власт в древен Иран, Атина и света на Александър Велики. Опирайки се на изящни предмети от Афганистан до Италия, изложбата изследва как кралският персийски двор използва предмети с изискан лукс като маркери на авторитет, определяйки различен стил, който е копиран от различни социални класи в цялата империя. Ранната демократична Атина отхвърля персийската култура като упадъчна, но приема лукса по интригуващи начини. След това Александър помита Персийската империя и поставя началото на нова епоха, в която източният и западният стил на лукс се сливат.

Изложбата ще включва и предмети от колекцията на Британския музей, обединяваща удивителни артефакти от злато, сребро и стъкло. Позлатен сребърен ритон във формата на грифон е забележителен пример за персийски занаят. Първоначално използван за наливане на вино, този съд за пиене отразява разкоша на персийския двор.

До тези зашеметяващи персийски съдове ще стоят атински примери за съдове за пиене, повлияни от техните персийски съвременници. Ритон, изработен под формата на лъвска глава, показва как древна Гърция подражава и включва стилове на лукс от благородни метали от персийския двор.

От колекцията на музея ще бъде показан и златен венец от Турция, подобен на тези, намерени в елински гробници. Златният дъбов венец, състоящ се от две клонки с пчела и две цикади, демонстрира разпространението на лукса в региона и как стиловете се развиват в периода след смъртта на Александър през 323 г. пр.н.е.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!