НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Арт групата Answer 51 представя изложба „Предречено да приключи/мъртво. Неразбиране на тленното“ (05.05.2023)
 Седем артисти от групата Answer 51 показват свои творби в изложбата „Предречено да приключи/мъртво. Неразбиране на тленното“, съобщават организаторите от Съюза на българските художници (СБХ). 

Експозицията на Константин Костов, Яна Стойчева, Трепка Петкова, Марта Райхел, Мая Стойкова, Тина Хамзе, Северина Енева продължава от 4 до 24 май в галерията на ул. „Шипка“ 6.

„Големите теми принадлежат на никого и на всеки. Ако вярваме, че изкуството е изповед, а не проповед, то единственият случай, в който имаме правото да определим стойността на едно художествено произведение, е когато сетивата трудно ще ни подведат в нашия опит да открием на кое от двете сме публика. Изповедта няма общо с творческия ексхибиционизъм, с жестови и сюжетни „тавтологии”, защото не се нуждае от възхищение. Тя е свидетелство за живота във всичките му нюанси, казва Яна Стойчева.

„Надеждата за „по-добро време", за висота на критическата мисъл, за преоткриване на естетически норми в изкуството, за пораждане на нови художествени стойности, за достигане на следващо стъпало, не е достатъчна, защото съдържа форма на абдикация. Трудно е това упование да се приеме и като добродетел, защото тази надежда е слуга на желанието, което може да се зароди и в сенките на съзнанието, за разлика от вярата. Ние се раждаме и напускаме света с един завет – вяра в непреходния фин инструментариум на духа, „изваял” човешката ни същност“, допълва тя.

„Името на групата Answer 51 лесно може да заблуди, че авторите, които седят зад нея, имат намерението да дадат отговори чрез своето изкуство. Закачката в името, което избрахме да ни обедини, препраща към откъс от романа на Дъглас Адамс „Пътеводител на глактическия стопаджия“, в който напреднала цивилизация построява свръх компютър, за да получи отговор на въпроса: „Какъв е отговорът за смисъла на вселената, живота и всичко?“. Оказва се, че компютърът след множеството калкулации успява да отговори само „42“, а ако искат по-изчерпателен отговор на подобен въпрос се налага създаването на много по-сложна машина, в която Дъглас Адамс припознава човека“, обяснява Константин Костов.

„Подобен на отговора от книгата е нашият: „51“ – номерът на ателието в Художествената академия, което беше повод за срещите и разговорите за изкуство на нас, младите живописци. Answer 51 обаче вместо отговор се превръща в генератор на въпроси, един от които е: „Мислим ли за бъдещето и идва ли то достатъчно бързо?“, пояснява той.

Константин Костов
Константин Костов
Трепка Петкова
Трепка Петкова
Тина Хамзе
Тина Хамзе
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!