НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ТАДАШИ КАВАМАТА – УОРКШОП С КАРТОН (14.07.2010)

„Помпиду” предлага интересната изложба на японския скулптор, боравещ с различни инсталации, Тадаши Кавамата до 23 август. Той избира един елемент ( на пр. стол, дъска...), като го превръща в основен модул на огромна конструкция. Той изработва своята инсталация чрез умножаването и асемблирането на този елемент.

 

Кавамата изгражда архитектурни форми в урбанична среда и описва заобикалящия ни свят с лесно достъпни мартериали като картони, стари вестници, части от строителни скелета, вехти малки клетки и др. Артистът променя обкръжаващата ни среда като добавя към нея т.н. „израстъци”, наподобяващи лодки, сгушени някъде високо по покривите на сгради,  висящи мостове, наблюдателници, които променят установения ред и слагат под въпрос нашето лично възприемане на околния свят.

Следвайки разсъжденията си относно архитектурата на „Помпиду”, японецът се спира на много места от сградата: Галерията за деца, Форумът и външните фасади. Мотото на изложбата е да се покаже на подрастващите, че е възможно с почти никакви налични средства да се създаде нещо съществено и важно. Галерията за деца, заета от творбите на Кавамата е изцяло покрита с картон. Децата са свободни да правят всякакви експерименти и с помощта на родителите си: от „плоски” до „обемни” планини, издигащи се от пода до горния ръб на стените и др.

Всеки месец, артистът експонира нова тема в своя уоркшоп, родена от съвместната работа на деца и студенти в сферата на приложните изкуства: пейзаж (април), пространството в града (май), селцето (юни), лабиринтът (юли) и Вавилонската кула през предстоящия август. Според тематиката, децата се заемат с картоните и изпробват неограничените възможности на тяхното оформяне, като ги прикрепят един за друг само със скоч. Когато пространството е запълнено, неизползваният картон е незабавно рециклиран за следващата задача.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!