НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нарастващата слава на Лавиния Фонтана, творчеството на ренесансовата художничка отново на почит (12.05.2023)
 До 27 август 2023 г. Националната галерия на Ирландия представя изложбата „Лавиния Фонтана: пионер, нарушител на правила“

Интересът към художници жени от XVI и XVII век е сериозно подхранван презпоследните години. Сред най-известните имена като Артемизия Джентилески, Софонисба Ангусола, Елизабета Сирани, Феде Галиция, Джована Гарцони е и Лавиния Фонтана.

Лавиния е дъщеря на известния художник и учител Просперо Фонтана (1512 – 1597) и на жена му Антониа де Бонарди. В ателието на баща си, който е работил преди това в Рим и Флоренция, тя получава първоначално художествено обучение. Поради липса на мъжки наследник в семейството, на нея се пада отговорността да продължи професията на баща си. Тя е смятана за първата жена кариерен артист в Западна Европа, тъй като разчита на комисионни за доходите си. Семейството ѝ разчита на кариерата ѝ на художник, а съпругът ѝ работи като неин агент и отглежда 11-те им деца. Тя е може би първата жена художник, която рисува женски голи тела, но това е тема на противоречия сред историците на изкуството.

Новаторска художничка на своето време, болонезката художничка от края на шестнадесети век Фонтана е широко смятана за първата жена художничка, постигнала професионален успех отвъд границите на двор или манастир. Фонтана е първата жена, която управлява собствена работилница и първата жена, която рисува обществени олтари. Тя поддържа активна кариера, рисува за много известни меценати, като същевременно поема ролята на съпруга и майка. Изследвайки необикновения живот на Фонтана чрез нейните картини и рисунки, изложбата ще предложи вникване в културния климат, който е позволил на художничката да процъфтява като жена художник от периода. Това е първата монографична изложба, която разглежда работата на Фонтана от повече от две десетилетия и първата, която се фокусира върху нейните портрети. Той обединява селекция от нейните най-високо ценени творби от международни публични и частни колекции, заедно с прочутото „Посещението на Савската царица при цар Соломон“ на художничката от собствената колекция на галерията. Неотдавнашното консервиране на този ренесансов шедьовър беше подкрепено от Bank of America.

Фернандо Викарио, главен изпълнителен директор на Bank of America Europe DAC и изпълнителен директор за Ирландия в Bank of America, каза: „Изкуствата са присъщи на обществото, играят съществена роля за нашето благополучие и помагат на общностите да постигнат по-голямо културно разбирателство. Лавиния Фонтана е широко призната като една от най-известните и уважавани жени художници от епохата на Ренесанса и Bank of America има удоволствието да си партнира отново с Националната галерия на Ирландия, за да подкрепи изложбата на нейната творба „Trailblazer, Rule Breaker“. Очакваме с нетърпение това шоу и възможността да разберем един от творческите пионери на 16-ти век.“

Лавиния Фонтана има голям успех като художничка, избрана е в Римската академия и е считана за един от най-големите художници на своето време. Съществуват повече от сто картини, които са документирани от по-ранни източници, но само 32 носят нейния подпис. Приписват ѝ се други 25 картини, които са запазени, което я прави художничката с най-много картини от епохата.

.
.
Посещението на Савската царица при цар Соломон
Посещението на Савската царица при цар Соломон
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!