НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба показва Дракула като жертва на лоша пропаганда (18.07.2010)
Изложба в Букурещ, организирана от австрийски и румънски куратори, развенчава мита за кръвопиеца Дракула. Показвайки исторически портрети и гравюри, експозицията пресъздава истинската история на Влад Дракула и доказва, че князът е бил жертва на лоша пропаганда, целяща да представи Източна Европа като свят на варвари и средище на злото.
Дракула, известен с това, че е набивал враговете си на кол и е убил над 50 000 души, е бил безспорно жесток, но не повече от останалите принцове от неговото време, казва кураторът на „Дракула – Войвода или Вампир” Марго Раух пред британския вестник „Телеграф”.
Влад Дракула е роден в Сишисоара, Трансилвания през 1431. Ръководи част от Румъния между 1456 и 1462 и е известен с това, че е убил хиляди от своите политически опоненти, както и, че набивал на кол турските войници. Той е измисли хиляди мъчения.
Една гравюра показва как принцът се храни, заобиколен от набити на колове умиращи в мъки хора.
Въпреки всички доказателства за неговата жестокост, той е бил жертва на лоша пропаганда, настоява госпожица Раух. Експозицията включва портрети на Дракула от културно-историческия музеи във Виена и Инсбрук, както и ръкописи, които го представят като жаден за кръв маниак.
Въпреки това обаче, много румънци го смятат днес за герой, защото се е борил срещу Отоманската империя. Легендарната му жестокост вдъхновява повестта на Врам Стокер „Дракула”, в която той за първи път се проявява и като вампир. Книгата е публикувана през 1897 и моментално става не само бестселър, но и извор за много други литературни интерпретации. Холивудското кино между 1930 и 1960 утвърждава образа на принца с бледа кожа и изцапани с кръв дълги кучешки зъби.
Според госпожица Раух вече е време да видим Дракула в друга светлина, различна от Холивудската.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!