НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Истанбул Модерн отваря нова сграда с голямо проучване на колекциите (26.05.2023)
Общо пет изложби откриват новата сграда на Босфора, проектирана от Ренцо Пиано.

Първият турски музей за модерно и съвременно изкуство, Истанбул Модерн, най-накрая отваря вратите на чисто новата си сграда с най-голямата изложба на институцията и съпътстващи изложби.

Създаден през 2004 г., музеят се премести от първоначалния си дом в бивш морски склад през 2018 г. Закъснения, причинени от Covid-19 и проблеми в съседен комплекс, възпрепятстваха изграждането на новата пететажна сграда с площ от 10 500 квадратни метра, която е проектирана от италианския архитект Ренцо Пиано. Неговата блестяща оформена алуминиева крайбрежна фасада гледа към водите на Босфора и историческия Златен рог на Истанбул.

„Прозрачният и достъпен дизайн на новата сграда отразява етоса на музея: многостранно изживяване, предлагащо на посетителите ориентирани към публиката изложби и програми, вдъхновени от художественото разнообразие на днешния ден“, се казва в изявление на Renzo Piano Building Workshop.

Изчерпателна изложба, представяща 280 творби от колекцията, озаглавена Floating Islands / „Плаващ остров“, ще бъде разпространена в постоянните и временните изложбени пространства на галерията. Споделяйки името си с плаващите маси от водни растения, които приличат на острови, Floating Islands разказва историята на турското изкуство от 1945 г. до 2000 г. Изложбата включва творби на пионери турски художници, както и световни звезди като Даниел Бюрен, Марк Брадфорд, Анселм Кийфър, Алисия Кваде, Лор Прувост и Хаег Янг.

Програмата на музея включва също Always Here, изложба на 11 жени художници, подкрепена от Фонда на жените художници, и серия от фотографски портрети на режисьора, носител на Златна палма Нури Билге Джейлан.

Посетителите ще се натъкнат и на: новопоръчаната Infinity Room Bosphorus на турско-американския медиен артист Рефик Анадол, потапяща дигитална инсталация, повлияна от данни за околната среда в реално време; инсталацията на Олафур Елиасон „Вашето неочаквано пътуване“ (2021) и преинсталираната „Фалшив таван“ на Ричард Уентуърт (2005).

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!