НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба „Детството през социализма“ в София (02.06.2023)
 Изложба "Детството през социализма" представя регионалният исторически музей на София. Изложбата беше официално открита на 1 юни до 30 ноември. Експозицията, която се осъществява със съдействието на наследниците на Вадим Лазаркевич, представя чрез предмети, документи и архивни кадри, моменти от живота на най-малките представители на социалистическото общество – децата, разказват от музея.

Светът на децата в периода 1944 – 1989 г. е разгледан в експозицията „Детството през социализма“. Ежедневието им – наред с игрите – съдържа и порядки в съгласие с официалната политика. Държавната философия за отглеждането и възпитанието на децата включва редица промени на фона на епохата до 1944 г. Нововъведени са редица граждански ритуали. Процесите са илюстрирани с автентични удостоверения, отличия, медальони, давани на семействата по различни поводи.

Периодът от пребиваването на децата в детската градина и училището е визуализиран посредством играчки, настолни игри, печатни издания, учебни пособия, униформи. Част от предметите са разположени в импровизирана класна стая.

Зададеният ритъм в образованието и предаването на „политически правилния курс“ се допълва от масовите детски и юношески организации: Чавдарската, Димитровската пионерска организация „Септемврийче” и Димитровския комунистически младежки съюз.

Сред експонатите фигурират значки, печати, както и униформи от живота на момчетата и момичетата, свързан с тези организации. Текстилна лента с надпис „Отличник” от 60-те години на ХХ век, червена комсомолска вратовръзка от 70-те години на ХХ век и членска книжка от Димитровския комунистически младежки съюз са само част от експонатите.

Свободното време на децата е запълнено с редица извънкласни (научни, творчески, спортни) занимания. Групово се посещават културни мероприятия, на почит са семейните почивки и лагерите сред природата.

Явление от периода на късния социализъм е Международната детска асамблея „Знаме на мира“. Историята на форума разказват изложените документи и предмети, акцент са подаръците за децата, пристигащи за участие.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!