НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откриха тайната рецепта за боите на Леонардо (18.07.2010)
За първи път квантитативен химически анализ бе направен на Мона Лиза и още 6 картини от колекцията на Лувъра без да се взима проба от самата боя. Станаха ясни композицията и дебелината на всеки слой материал поставен от художника. Резултатът показва, че авторът е нанесъл невидими с просто око тънки слоеве глазура – между 1 и 2 микрометра.(1/10 от милиметъра). Изследването, водено от Филип Уолтър от Лабораторията към центъра за реставрация и консервация на музеите във Франция, бе публикувано в научното списание за химия на Франция.
Картините на Леонардо да Винчи очароват публиката отчасти заради няколко оптически ефекта, които заличават контурите, омекотяват преходите и сенките преливат като дим. Повечето от тях са известни като сфумато ефект и са резултат не само от гения на Леонардо, но от техническите открития в началото на 16ти век. Новото изследване обяснява как всъщност този сфумато ефект е постигнат от Леонардо.
За първи път Филип Уолтър и неговия екип в сътрудничество с хората от Лувъра хвърлят нова светлина върху сфумато ефекта благодарение на способностите на квантативния химикал. Седем картини на Леонардо бяха анализирани без да се нараняват и взимат проби от тях и без да се свалят от постоянните експозиции. Учените се концентрираха върху лицата, където сфумато ефектът е най-видим. Те определят по този начин композицията и дебелината на всеки слой от деветте лица в тези платна.
Учените са открили и тайните рецепти на Леонардо за боите, с които е рисувал светлосенките тъмносенките по лицата. Ренесансовият гений е използвал фина глазула и много, много тънък слой боя. Допълнителна тайна са самите пигменти които е добавял към цветовете. Накрая той е полагал едва забележима 1-2 микрометра дебела глазура.
Целта на изследването е да се открие тайната, с която Леонардо е накарал лицата от неговите картини да изглеждат живи до днес, казва списанието
Така изглеждат слоевете боя и глазура в лицата на Леонардо
Така изглеждат слоевете боя и глазура в лицата на Леонардо
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!