НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Художник търси доброволец, готов да дари тялото си на изкуството (09.06.2023)
 В Австралия художник, критикуващ колониалното минало, търси австралиец, роден във Великобритания, който е готов тялото му да стане част от арт инсталация, след смъртта му. Така той иска да критикува практиката на публично показване на останките на местните жители - аборигените.

Художникът Нейтън Мейнард от Тасмания, островен щат на Австралия, търси австралиец от британски произход, който е готов да дари тялото си след смъртта за изкупление на греховете от миналото, извършени срещу коренното население на остров Тасмания. Рекламата за търсенето, първоначално беше пусната анонимно, във вестник в Мелбърн и гласяла: „Потенциалните кандидати трябва да считат тази възможност за чест. Тялото и паметта на починалия ще бъдат третирани с най-голямо уважение на всички етапи от проекта.“

Очаква се тялото да бъде част от арт инсталация, създадена като част от фестивала Hobart Current, който се подкрепя от Тасманийския музей и художествена галерия „TMAG“ и градския съвет на Хобарт, столицата на Тасмания.

В миналото, музеят е използвал останки и артефакти от аборигени за публично показване, изнасял ги е за продажба и се е противопоставял на репатрирането. През 2021 г. TMAG се извини за действията си, но Мейнард ги нарече „символични“. Той вярва, че изкупуването трябва да бъде „физическо“ и казва, че вече е получил отговори на рекламата си.

Нейтън Мейнард
Нейтън Мейнард
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!