НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Националната портретна галерия в Лондон отново отваря врати за публика (23.06.2023)
 На 22 юни 2023 г. Националната портретна галерия, Лондон отвори отново вратите си за първи път от 2020 г., след най-мащабното преустройство на сградата от 1896 г. насам. Посетителите ще изпитат пълно преподреждане на колекцията, трансформиращо обновяване на сградата, както и по-добър достъп през новия вход.

Проектът за преустройство, озаглавен „Inspiring People“, включва цялостно повторно показване на колекцията на галерията от Тюдорите до днес, която ще бъде изложена в красиво обновени галерии, както и възстановяване на сградата и много исторически елементи. Проектите, дело на Jamie Fobert Architects, работещи в партньорство с Purcell, и благодарение на историческия подарък от фондация Blavatnik Family, ще включват Blavatnik Wing, целият първи етаж, обхващащ девет галерии, които ще изследват обществото и културата през 19-ти и началото 20 век. Връща се и източното крило на галерията за обществено ползване,както и Weston Wing - възстановяват се оригиналните пространства на галерията и създаване на нови търговски обекти и кетъринг съоръжения. Входът на галерията Ross Place ще има три нови врати, преобразени от големи прозорци, отварящи северната фасада на сградата. Нов център за обучение също ще посреща посетители от всички възрасти със студиа, пространства за почивка и висококачествени съоръжения.

В допълнение към подаръка от фондацията на семейството на Блаватник, проектът „Inspiring People“ е подкрепен от голяма безвъзмездна помощ от Фонда за наследство на Националната лотария, благодарение на парите, събрани от участниците в Националната лотария, кактои големи дарения направени от Фондация Гарфийлд Уестън, Фондация Рос, Милдред и Саймън Пали, тръстът на Джулия и Ханс Раузинг, фондацията на Дейвид и Клаудия Хардинг, Бьорн и Ингер Савен, фондацията на Law Family Charitable Foundation, фондацията на Дебора Льоб Брайс и Фонд за изкуство. Националната портретна галерия е благодарна на тези далновидни поддръжници, заедно с други, които правят възможен строителния проект и свързаната с него дейност.

След затварянето си, Националната портретна галерия улесни редица амбициозни партньорства с музеи, местни групи и училища, за да доближи колекцията си до общностите в Обединеното кралство. Съвместните изложби позволиха на галерията да сподели стотици творби в цялата страна – от Сейнт Андрюс до Суонзи и от Корнуол до Ковънтри. Като част от „Coming Home“, проект, който върна портрети на емблематични модели на места с лично значение, Галерията изложи над 30 портрета, включително Вирджиния Улф, Стормзи и Джесика Енис-Хил, в съответните им родни градове – Люис, Кройдън и Шефилд. През 2020 г. галерията предприе един от най-амбициозните проекти в своята история, обществена изложба, наречена „Стой неподвижно“, който доведе до уникален колективен портрет на Обединеното кралство по време на първия нацонален локдаун, оглавен от патрона на галерията, Нейно кралско височество принцесата на Уелс - галерията получи над 31 500 снимки от всички краища на Обединеното кралство, като участниците варираха от 4 до 75 годишни хора. Сто от тези снимки бяха представени в дигитална изложба и национална експозиция на открито, видени от 5 милиона души чрез 400 плаката на 80 места в местните общности, откъдето идват участниците. В допълнение към тези проекти, базирани в Обединеното кралство, галерията сподели стотици портрети с международни музеи и галерии по време на затварянето си, като портретите пътуваха до Австралия, Италия, Холандия, Южна Корея, Тайван и Съединените американски щати.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!