НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Внучката на Николай Владов – Шмиргела с голямо дарение към СГХГ (30.06.2023)
 На 23 юни в Градската градина до СГХГ бе поставена скулптурата „Пред разстрел“ (1985) от големия български скуптор Николай Владов – Шмиргела, дарение на галерията от неговата внучка Юлия Банкова. Скулптурата е поставена до други две произведения на автора, като по този начин допълва не само групата от негови монументални творби, но и галерията от скулптури на открито, собственост на СГХГ.

Наследничката на твореца направи дарение на документите на художника на Държавна агенция „Аврхиви“, а на СГХГ дари 30 пластики гипс, теракота, шамот, бронз с различени размери, и рисунки.

Освен скулптурите СГХГ получава като дарение две живописни платна на Светлин Русев и Георги Баев. От тази колекция галерията закупува и две ранни творби на художничката Вера Лукова.

Николай Шмиргела е член на Дружеството на новите художници (1931) и негов секретар в продължение на 8 години. Карикатурист във вестниците „РЛФ“ (1931) и „Български запад“ (1942). Директор на Националната художествена галерия, създател на постоянната изложба на икони в криптата към храм-паметника „Св. Александър Невски“. Скулптурното ателие на художника, в което работи през последните 30 години от живота си, е известно сред художествено-творческата интелигенция с особената си артистична атмосфера и дух. Автор е на труда „Скулптурата по нашите земи“ (1961) и на много статии и студии в областта на изобразителното изкуство. Негови произведения се намират в Националната галерия, в градските художествени галерии и частни колекции.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!