НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Frieze чества 20 годишен юбилей с известни художници (30.06.2023)
 Frieze London празнува 20 години от основаването си през 2003 г., като покани осем водещи художници да изберат други художници, които да получат самостоятелни щандове по време на следващото му издание (11-15 октомври). Междувременно неговият сестрински панаир Frieze Masters, за изкуство преди 1980 г., ще въведе специална секция, посветена на жените художници.

Разделът Artist-to-Artist във Frieze London ще се състои от следните презентации: Дебора Анцингер, избрана от Симоне Лей (галерия Nicola Vassell); Марк Баркър, избран от Волфганг Тилманс (Шахин Заринбал); Айонг Ким, избран от Хаегуе Ян (галерия Hyundai); Фабиан Кнехт, избран от Олафур Елиасон (Александър Леви); Симонете Камина, избрана от Алваро Барингтън; Ванеса Роу избрана от Трейси Емин (галерия Carl Freedman); Уантане Сирипатананунктакул избран от Риркрит Тиравания (галерия Ver); и Карлос Вила, избран от Антея Хамилтън (Силвърленс). Тези осем щанда ще бъдат групирани в специална секция на панаира, но това е еднократен акт и няма да бъде повторен в бъдещи издания споделят от Frieze.

От другата страна на Regent's Park, Frieze Masters ще поднови фокуса си върху жените художници – „задача, която продължава да бъде спешна“, според директора Нейтън Клементс-Гилеспи. „Съвременни жени“, курирани от Камиле Морино, съоснователката на организацията с нестопанска цел AWARE (Archive of Women Artists, Research and Exhibitions), показват десет галерии, които посвещават щандовете си на самостоятелни представяния на жени. Те включват влиятелния бразилски модернист Тарсила до Амарал в художествената галерия Almeida & Dale и френската скулпторка Жермен Ричие в Perrotin.

Жените също ще бъдат отпред и в центъра на друга нова функция, стартирана тази година в Masters, фокусирана върху студиото на художника. Тематичният раздел е подготвен от Шийна Уагстаф, бивш председател на Модерното и съвременно изкуство в музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк, и включва изцяло жени, включително Маги Хамблинг и Мона Хатум.

Повече от 160 галерии ще вземат участие във Frieze London, неговото „най-международно издание досега“, според изявление за пресата. Сред участващите за първи път са младите лондонски галерии Ginny on Frederick и Harlesden High Street. Те се присъединяват към дилъри на сини чипове като Gagosian, Sadie Coles HQ и Almine Rech.

„Със своята богата история, разнообразни общности и процъфтяваща художествена сцена, Лондон е място, където се обменят идеи и се случват иновации“, казва директорът на Frieze London Ева Лангрет в изявление. „Тази година участващите галерии свидетелстват за продължаващата жизненост на града.“

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!