НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Phillips почита Дейвид Хокни, като организира ежегоден търг, посветен на творчеството на художника (07.07.2023)
 Аукционна къща Phillips обяви нов календар на аукционите Editions в Лондон след рекордната 2022 г. година. След установяване на пазарно лидерство в Лондон и след успешния им търг на White Glove David Hockney през 2022 г., отделът London Editions на Phillips добави посветен на Дейвид Хокни търг към годишния график. Този самостоятелен търг на Хокни ще се превърне в редовна част от календара на Phillips в Лондон и ще включва разнообразна селекция от редки за пазара творби, от всички ценови групи. Дейвид Хокни ще отбележи това че е обявен за един от най-влиятелните британски художници от 20-ти и 21-ви век с изложба, отворена за публиката от 14 до 20 септември в навечерието на аукциона на 20 септември на 30 Berkeley Square.

Робърт Кенан, ръководител на отдела Editions, Европа, каза: „Тази редовна продажба на Дейвид Хокни в аукционния календар има за цел да отпразнува постиженията на художника, от ранните му литографии от Bradford School of Art до последните му творби на iPad и вълнуващото разнообразие от произведения между тях. Търсенето на произведенията на художника ни направи впечатление още с изключителния отзвук, който получихме на нашия самостоятелен търг на Хокни през септември 2022 г. Има огромно търсене за широкия спектър от произведения, които Хокни е създал в различни медии през целия си живот. Този фиксиран търг е възможност да придобиете произведение на Хокни от всички ценови точки; от произведения на цена от £1000 до произведения с по-висока стойност от £250 000 и повече, има по нещо за всеки колекционер.“

Предстоящият търг на Phillips „Дейвид Хокни“ ще включва широка селекция от творби, които обхващат цялата кариера на художника, включително две от най-ранните и редки литографии на Хокни: „Жена с шевна машина“ и „Магазин за риба и чипс“. И двете произведени са създадени през 1954 г., докато тийнейджърът Хокни е бил студент в Bradford School of Art, тези изображения предоставят нежни и изключително лични прозрения за годините на формиране на художника. „Магазин за риба и чипс“ включва ранен автопортрет на художника, облегнат на тезгяха на местното заведение за вкъщи - The Sea Catch in Bradford - докато фигурата, седнала в „Жена с шевна машина“, е майката на Хокни. Напомняйки интериорните сцени на френски майстори като Пиер Бонар, тези две творби също поставят на преден план всеобхватното разбиране на Хокни за историята на изкуството и многобройните препратки в цялото му творчество.

В търга на Phillips посветен на художника са включени емблематичните композиции на плувни басейни като литографиите Water Made of Lines, Crayon и Two Blue Washes, както и Pembroke Studio Interior от пионерската серия Moving Focus. Друг акцент е  Автопортрет, юли 1986 г. - превъзходен пример за експерименталните „домашно направени щампи“, които Хокни разработва през 80-те години, използвайки офис фотокопирна машина. Показвайки как художникът непрекъснато се стреми да разшири границите на традиционната графика, са включени и рисунки направени на iPad.

 

Вече на 85 години, Дейвид Хокни продължава да съчетава техническите иновации с безкрайното очарование на това да изследва как виждаме и създаваме изкуство. Колекционери на изкуство от всички жанрове и поколения са демонстрирали желание да се ангажират с непрекъснато развиващите се концепции на художника. Тази постоянно нарастваща популярност на творчеството на Хокни става очевидна чрез събития, които се провеждат по целия свят, за да отпразнуват художника, като неотдавнашната изложба в Pace Gallery в Ню Йорк и Палм Бийч, новата завладяваща изложба, открита в Lightroom в Лондон, и предстоящата ретроспектива, фокусирана върху портрета на художника в Лондонската Национална портретна галерия, която е планирана да бъде открита през ноември 2023 г.

„Жена с шевна машина“
„Жена с шевна машина“
„Магазин за риба и чипс“
„Магазин за риба и чипс“
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!