НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изключително редки портрети на Рембранд продадени за 13 милиона евро (14.07.2023)
 В продължение на 200 години два портрета на холандския майстор Рембранд са напълно непознати за учените. Миналата седмица те бяха продадени в Кристис за повече от 13 милиона евро, съобщават Euronews.

През 1824 г. двойка портрети на холандския майстор Рембранд са продадени на аукционна къща Кристис. След това малките картини били изгубени за историята, тяхното съществуване било напълно неизвестно за изследтователите на изкуство, необичаен пропуск за художник със статута на Рембранд. Сега, почти два века по-късно, те са продадени от същата аукционна къща за над 13 милиона евро, надминавайки оценките на Кристис,които са между седем и девет милиона евро.

Хенри Петифър, заместник-председател на отдела за картини на Стари майстори на Кристис Интернешънъл, открива портретите в колекция на британско семейство. Семейството нямало представа, че картините са дело на Рембранд.

„Това е едно от най-вълнуващите открития, които направихме в областта на старите майстори през последните години“, каза Петифър в изявление, наричайки портретите „изключително редки“.

Картините са удостоверенеи след обширно научно изследване и научен анализ, извършени в Rijksmuseum в Амстердам.

С височина 20 см, творбите се смятат за последната известна двойка портрети на Рембранд, останала в частни ръце. Те са лични изображения на възрастна двойка, която е била близо до Рембранд и семейството му, предоставяйки уникална представа за ролята на холандския майстор като художник в неговия вътрешен кръг.

„Нарисувани с дълбоко чувство за човечност, това са сред най-малките и най-интимните портрети, които познаваме от Рембранд, добавяйки нещо ново към нашето разбиране за него като портретист с безспорен гений“, каза Петифър.

Фигурите са на богатия водопроводчик Ян Вилемс ван дер Плюйм и съпругата му Япген Карелс, които живеят в родното място на холандския художник Лайден и са  тясно свързани с Рембранд и семейството му.

През 1635 г., годината, в която портретите са завършени, Рембранд живее в Амстердам от четири години, а двойката току-що е закупила градината до къщата на майката на Рембранд в Лайден. Техният син се жени за братовчедка на Рембранд от страна на майка му и се смята, че техният внук от този брак, също художник, се е обучавал при Рембранд в по-късни години.

Портретите остават в семейството на възрастната двойка до 1760 г., когато за първи път са продадени на търг в Амстердам. След това те преминават през частни колекции във Варшава, Париж и Обединеното кралство, преди да бъдат придобити от Кристис чрез предшественик на настоящите собственици през 1800 г.

Продадени като лот 76 на търг на Кристис на 18 юни 1824 г., картините са посочени като: „Рембранд – много енергични и фино оцветени“. Оттогава те остават в същата частна колекция в Обединеното кралство.

Преди да бъдат продадени, ортретите бяха на турне в Ню Йорк и Амстердам през юни, преди да се върнат в Лондон, където бяха достъпни за разглеждане в изложбата за предварителна продажба на Classic Week.

Кристис държи световния аукционен рекорд за Рембранд, който беше поставен през 2009 г., когато "Портрет на мъж с ръце на кръста" беше продаден за 23 225 579 евро.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!