НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
НОВИ ЗАЛИ С ГРЪЦКО И ЕЛИНИСТИЧНО ИЗКУСТВО В ЛУВЪРА (19.07.2010)
От 7 юли, Музеят на Лувъра в Париж отвори врати пред нова експозиция, отдадена на елинистичното изкуство (450-30 г. пр. н. е.), след важна и трудоемка реставрация.
Залите с гръцко изкуство от класическия период и тези с елинистично са позиционирани в две галерии, принадлежали към стари кралски апартаменти. Пространственото им разположение улеснява достъпа до известния шедьовър „Венера Милоска”, като позволява на посетителите да се запознаят тематично и с не дотам популярните произведения, водещи към нея.
Първата от двете галерии е северната. Това крило на Лувъра е построено през 1556 г. за ренесансовата част на двореца. Подредбата на произведенията позволява едно пътуване през гръцкия свят от епохата на Пантеона до завладяването на Гърция от Рим. Всяка стая представлява отделно регионално свидетелство за гръцко изкуство (Атина, Северна Гърция, Южна Италия, Македония, Египет...) Вази, бижута, скулптори и архитектурни елементи свидетелстват за употребата на различни материали и техники.

Втората галерия е южната. Построена е в паралел на първата през 1811-1815 г. Реставраторската работа ни представя романски реплики на класически гръцки скулптори - шедьоври, които са били безследно изчезнали през годините. Всички те са подредени тематично, обединени около божествена тематика или тази на митологията. Южната галерия приключва със статуята на Венера Милоска, която е поставена за втори път на това място, което е заемала от 1824 до 1848 г.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!