НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Вандали унищожиха оригинално произведение на изкуството на Пистолето в Неапол (14.07.2023)
 Oбезличаването или унищожаването на културни обекти и произведения на изкуството напоследък влиза доста често в новинарските хроники.

След вандализирането на Колизеума в Рим от британски турист, който има и български произход и съобщенията, че канадски тийнейджър е обвинен в повреждане на признат от ЮНЕСКО японски храм, вандали подпалиха и унищожиха основополагащо произведение на изкуството на един от най-известните живи художници в Италия пред кметството на Неапол.

Докато пламъците бъдат потушени, всичко, което остава от инсталацията на Микеланджело Пистолето е овъглена рамка. Произведението на Пистолето, озаглавено „Венера от дрипи“, беше изложено в Неапол от 28 юни. То представлява голяма гипсова неокласическа гола Венера, вдъхновена от „Венера с ябълка“ (19-ти век от датския скулптор Бертел Торвалдсен), ровеща през планина от парцали.

Пистолето прави няколко версии на „Венера от дрипи“. Първата скулптура е бетонна или циментова Венера от 1967 г. и е закупена от градински център като е покрита със слюда, за да създаде блестяща ефект. За другите са използвани гипсови отливки на тази статуя, а една е направена от гръцки мрамор, съдържащ слюда, според галерия Тейт, която притежава едно от проиведенията.

Според 90-годишният Пистолето, причините за нападението може да са много: „Това е работа, която призовава за регенерация, за необходимостта да се намери баланс и хармония между две съзнания, които са представени от една страна от красотата, а от друга от съвършеното консуматорство, катастрофа. Светът така или иначе пламва. Същите духове, които водят война, са тези, които подпалиха Венера."

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!