НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Седем автори, номинирани за художествената награда "База", в изложба в СГХГ (21.07.2023)
Седем художници, номинирани за наградата за млад автор "База", ще представят свои произведения в изложба на Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Откриването е на 25 юли, съобщават домакините на експозицията.

В изложбата ще бъдат показани творби на Алина Папазова, Вероника Десова, Виктор Петров, Ивелина Иванова, Калина Мавродиева, Мартиан Табаков и Никола Грозданов. Куратор е Марина Славова.

Членовете на журито тази година са Айлийн Дженг Линч, Васил Владимиров, Димитър Божков, Мариела Гемишева, Мария Налбантова и Мартина Йорданова.

Отличието за млад художник е основано през 1990 г. в Чехия от Уенди Люерс по инициатива на Вацлав Хавел. Днес наградата съществува в 12 държави от Централна и Източна Европа, обединени в Международна мрежа за награди за млади художници YVAA. Тя включва двумесечен творчески престой в Residency Unlimited, Ню Йорк, както и възможност за самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство в София (ИСИ-София).

В България наградата е основана през 2008 г. по инициатива на Мария Василева, организира се от ИСИ - София и фондация "Едмонд Демирджиян". От 2021 г. фондация "Лъчезар Цоцорков" подкрепя номинираните автори с финансиране на проектите им.

В конкурса участват художници до 35 г. Жури с двугодишен мандат номинира между четири и осем участници. Изложбата на избраните автори се провежда в СГХГ, а победителят се обявява по време на откриването.

Носители на наградата "База" досега са Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018), Вълко Чобанов (2019), Мария Налбантова (2020), Марта Джурина (2021) и Красимира Буцева (2022).

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!