НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
През 2023 г. Triennale di Milano празнува своята стогодишнина с поредица от изложби и събития (28.07.2023)
 Триеналето в Милано празнува своята стогодишнина през 2023 г. и е планирало поредица от дейности по този повод. Triennale di Milano всъщност е създадено в Монца през 1923 г. като Biennale delle Arti Decorative, а от 1933 г. се превръща в Триенале, което се провежда в Милано, в Palazzo della Triennale.

За следващите години триеналето има стратегически план, наречен „Проектирай бъдещето“, който има за цел да изясни институционалната визия и да поеме конкретен и измерим ангажимент във времето. Той също така определя приоритетните области на действие на Triennale di Milano за периода 2022-2026 г. Този стратегически план включва четири макроцели. Първата е свързан с обществената ангажираност, докато втората включва укрепване на репутацията на триеналето като пространство на иновации, мултидисциплинарност и откритост. Третата се отнася до подобряването на Триеналето като място за изследване и експериментиране. И накрая, четвъртата цел се отнася до организационния модел - да го направи по-гъвкав и да създаде взаимодействие с гражданите. На специалния уебсайт, future.triennale.org, е възможно да следите развитието на проекта и да научите повече за свързаните с него дейности.

За честването на стогодишнината, Триеналето организира богата програма от събития за 2023 г. Три големи изложбени проекта ще отбележат тази годишнина. Museo del Design Italiano се завръща от 15 април с нов изложбен път от основаването си през 1923 г. до днес. Изложбата „Триенале. Home Sweet Home”, курирана от Нина Басоли, от май до септември, отразява идеята за дома и живота през историята на Триеналето и неговите международни изложби. Третата изложба, курирана от Дамяно Гули, през октомври, се фокусира върху живописната продукция на повече от 100 художници, активни в Италия от 90-те години до днес.

Също така, ще има цикъл от изложби около постоянната инсталация „Casa Lana“ на Еторе Сотсас, курирана от Марко Самикели, в сътрудничество с Барбара Радис и Искра Грисогоно от Studio Sottsass.

Други изложби ще бъдат посветени на майстори на фотографията, като Габриеле Базилико, на когото град Милано отдава почит с две изложби, в Триеналето и Палацо Реале, планирани за есента.

С откриването на Museo del Design Italiano, триеналето открива ново пространство за временни изложби с фокус върху днешния дизайн под името Design Platform. Пространството е домакин на два проекта, курирани от Марко Саммикели през 2023 г.: Text (15 април – 17 септември) и Alberto Meda (октомври 2023 г. – януари 2024 г.).

Освен това, културното партньорство с Fondation Cartier pour l’art contemporain и други институции продължава и през 2023 г. И накрая, Триеналето в Милано ще представи изложбата на победителите и финалистите на Италианската награда за архитектура 2023 г., популяризирана с MAXXI.

Накратко, трябва да се подчертае, че дизайнът не е само синоним на мебели: наред с историческите икони, които са направили италианския дизайн известен, има и снимки, графики, произведения на изкуството, части от домашния пейзаж от близкото минало, като напр. Schiscetta от Caimi Brevetti, някои "скъпоценности" като дрехите, проектирани от Лусио Фонтана, легендарните Vespa, Lambretta и 500, които характеризират годините на икономически бум, първите огромни компютри Olivetti, до главата на TBM, изложенa извън музея огромната механична къртица, използвана за изграждането на новата синя линия на метрото в Милано.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!