НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Египет бойкотира изложбата на холандски музей (28.07.2023)
 Експозиция, която трябваше да популяризира „Египет в хип-хоп, джаз, соул и фънк“ се превърна в културна война.

В холандския музей Rijksmuseum van Oudheden (Национален музей на антиките) хип-хоп саундтрак придружава изложба, целяща да покаже влиянието на древен Египет върху чернокожите музиканти - включваща икони на джаза като Майлс Дейвис и Сун Ра и съвременни творци като Бионсе и Риана.

Музикални видеоклипове, аудио клипове, концертни записи, снимки и обложки на албуми на артисти, сред които Нина Симон, Принс и Ерика Баду, придружават посетителите по време на изложбата, както и това, което първоначално изглежда като златната маска на фараона, което се оказва модерна скулптура, базирана на на обложката на албум на рапъра Nas.

Но пътуването през музикалната история, което предлага изложбата „Кемет: Египет в хип-хоп, джаз, соул и фънк“, разгневи египетските власти, които обвиниха музея във „фалшифициране на историята“ с неговия „афроцентричен“ подход, за който смятат, че се стреми да присвои египетската култура.

Съобщава се, че на археолозите от музея е забранен достъпът до некропола в Сахара, южно от Кайро, който е ключов обект за разкопки. Служителите в музея са шокирани, тъй като те са работило от близо пет десетилетия на огромното гробище, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, и в момента водят разкопки там.

Музеят настоява, че изложбата Kemet, курирана от египтолога Даниел Солиман, има за цел да покаже „как Древен Египет и Нубия са били неоспорим източник на вдъхновение за музиканти от африкански произход в продължение на повече от 70 години, като артистите не само прегръщат и претендират за тези древни африкански култури, но също и използват свързаните с тях мотиви като символи на съпротива, овластяване и духовно изцеление."

Напрежението продължава, а д-р Хамдан, който е куратор на изложбата споделя: „Това не е просто история за това дали музеят разбира египетската идентичност правилно или погрешно. Това е история за два различни проекта за осмисляне на Древен Египет. Единият е културен проект от този музей, а другият е политически проект на египетската държава."

„Египет в хип-хоп, джаз, соул и фънк“ е отворен до 3 септември 2023 г. в Rijksmuseum van Oudheden, Лайден, Холандия.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!