НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първият музей в Европа посветен на изкуството на жени художници ще бъде открит в Южна Франция (18.08.2023)
Бившият търговец Крисчън Левет обяви плановете си да преустрои музея си за антики в южната част на Франция в първия музей в Европа, посветен на изкуството на жени художници. Ребрандираната институция ще представи произведения на Джоан Мичъл, Хауардена Пиндел и Сесили Браун, наред с много други.  Според публикация в Instagram Музеят за класическо изкуство „Levett Mougins“ ще затвори в края на този месец и ще отвори отново с през юни следващата година.

„Крисчън Левет, основателят и собственикът на Музея за класическо изкуство Mougins, ще направи пълна промяна, затваряйки музея като музей на класическото изкуство на 31 август 2023 г. и отваряйки го отново като изложбен музей през пролетта на 2024 г. като ще показва ротационни изложби на модерно и съвременно изкуство“, се казва в изявление на уебсайта на музея. Музеят ще бъде ребрандиран под името „Femmes Artistes du Musée de Mougins“.

В публикация в Instagram Левет казва, че произведения на художници от неговата колекция като Джоан Мичъл, Лий Краснър, Илейн де Кунинг, Хауардена Пиндел, Сесили Браун и Нанси Грейвс, ще бъдат изложени в обновеното пространство. В интервю във Financial Times през 2018 г. Левет изчислява, че е направил повече от 3000 покупки за 25 години, като първоначално е изградил колекция от класически антики, една от най-големите в частни ръце, и съвременно изкуство, което включва произведения на художници като Деймиън Хърст и Марк Куин. Според уебсайта му, почти 250 000 души са посетили неговия музей от отварянето му през 2011 г.

Според списъка на богатите на Sunday Times за 2020 г., богатството на Левет към тази година е било оценено на стойност 222 милиона паунда. „Първата картина, която купих в Париж, беше през 1995 г. – картина на пожар в Делфт, създадена през 1600 г. от холандски художник на име Егберт ван де Поеле. Платих 100 000 френски франка за него. Някак си продължи оттам“, казва Левет.

Неговата колекционерска стратегия обаче се променя по време на пандемията. „По време на локдауна започнах да събирам колекция от жени художници представители на абстрактния експресионизъм. Изследвах художници от този период, дори и по-малко известните. Много произведения, които са били излагани в музеи, бяха достъпни на пазара чрез аукционни къщи и други колекции и аз започнах да ги събирам“, каза Левет пред списание Lampoon.

Той събира творби на жени художници от 20-ти век, като впоследствие заема множество картини на галерия Уайтчапъл в Лондон за нейната неотдавнашна изложба „Действие, жест, боя: Жени художници и глобална абстракция 1940-1970 г.“, която в момента е във фондацията Винсент ван Гог в Арл до 22 октомври.

Левет също така спонсорира изложба на творби на британските художници Флора Юхнович и Даниел Крюс-Чъб в музея Ашмолиан в Оксфорд (до 14 януари 2024 г.)

 Левет също има къща във Флоренция, Италия, която според списание Lampoon се състои от „два етажа, пълни с произведения на изкуството, главно от британски или американски художници. Характерен аспект на тази колекция е, че всяка картина във флорентинския дом на Левет е от жена художник.

.
.
.
.
Джоан Мичъл
Джоан Мичъл
Хауардена Пиндел
Хауардена Пиндел
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!