НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Двойката, която стои зад Long Museum в Шанхай продава част от колекцията си в Сотбис (25.08.2023)
 Лиу Икиан и Уанг Вей, китайската двойка колекционери милиардери, които основаха Long Museum в Шанхай, една от най-известните частни институции за изкуство в страната, ще продадат част от колекцията си чрез Сотбис в Хонг Конг по-късно тази година.

„За Сотбис е чест да представи в своите търговски зали в Хонконг една наистина изключителна група творби от легендарната колекция на Лиу Икиан и Уанг Вей – двама от най-великите колекционери на нашето време“, казва Никълъс Чоу, председател на Спотбис в изявление . „Въпреки че произведенията, които ще бъдат предложени, представляват само малка част от огромната колекция на двойката, обхватът на предлагането, което обхваща всичко от произведения на най-великите имена в историята на изкуството до по-нови произведения на днешни изгряващи звезди, отразява напълно експанзивния и просветен подход, който винаги е бил в основата на колекционерското пътуване на Лиу и Уанг."

Постъпленията от предстоящите продажби са "предназначени за по-нататъшни ключови инициативи в музея Лонг", се добавя в изявлението и също така ще "финансират бъдещи придобивания и продължаващото насърчаване на културни диалози между различни артисти, географии и поколения".

Лиу, предприемач, известен с това, че се е издигнал от шофьор на такси до един от най-богатите хора в Китай, е председател и съосновател на Guohua Life Insurance. През първата половина на 2023 г. Guohua обяви загуби между 23,3 милиона и 28,7 милиона долара, според китайския икономически информационен вестник.

Според изявлението на Сотбис около 50 картини от колекцията на двойката ще бъдат продадени, включително творби на Амадео Модилиани, Зао У-ки, Казуо Шираго, Леонард Фуджита, Рене Магрит, Дейвид Хокни, Матю Уонг, Дана Шутц, Николас Парти и Джорджет Чен и Яйои Кусама.

Запознати изтоници твърдят, че двойката ще продаде още около 50 творби в Сотбис в Ню Йорк и че продажбите ще включват поне една голяма творба от колекцията. Сотбис не отрече това твърдение.

Изявлението на Сотбис избягва да коментира бъдещето на Long Museum, който беше открит за първи път в края на 2012 г. в Шанхай. Второ място за излагане в Шанхай стартира през 2014 г., а клон Чунцин беше открит във финансовия център Гуохуа през 2016 г. Плановете за четвърто местоположение в Ухан изглежда са сложени на масата. Във времената на Ковид-19 в Китай беше закрит друг частен музей, прочутият Times Museum в Гуанджоу, в края на 2021 г. поради финансовите проблеми на неговата компания за имоти, която подкрепя.

През последното десетилетие Лиу и Уанг са сред най-плодотворните колекционери на изкуство в света, както и запалени поддръжници на китайското съвременно изкуство. Масова разпродажба на китайски художници при сегашните бавни пазари може да повлияе на цените, които досега са се покачвали експоненциално.

Лиу Икиан и Уанг Вей
Лиу Икиан и Уанг Вей
Long Museum в Шанхай
Long Museum в Шанхай
Long Museum в Шанхай
Long Museum в Шанхай
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!