НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Германски туристи вандализираха Коридор Вазари във Флоренция (25.08.2023)
Двама германски туристи бяха арестувани затова, че са нанесли щети на коридора Вазари в галериите Уфици във Флоренция. Арестът се случи след бързо полицейско разследване, което може да доведе до затваряне на извършителите и тежки глоби.

Твърди се, че вандалите са напръскали със спрей поредица от седем външни колони, облицоващи портика под коридора -1 км издигнат проход, свързващ Палацо Векио и Палацо Пити, който е построен от Козимо I де Медичи и сега представляващ част на музея. Надрасканите букви и цифри формирали мотива „DKS1860“, като се смята, че се отнасят до третодивизионния футболен отбор 1860 Мюнхен.

Карабинерите анализирали записи от камерите за видеонаблюдение, показващи три фигури, които се приближават към коридора и една катереща се по парапета, за да напръска колоните, преди да атакуват апартамент на Пиаца дела Синьория, нает от 11 германски туристи. Като вандали са разпознати двама от гостите на 20 и 21 години.

Туристите били отведени в местното районно управление на карабинерите, за да им бъдат взети отпечатъци. Те ще бъдат сравнени с тези, открити върху два спрея с черна боя, които полицаите конфискували от апартамента.

Ейке Шмид, директорът на Уфици, излезе с изявление тази сряда, призовавайки за категоричен отговор от страна на правителството. „Стига със символични наказания и измислени смекчаващи вината обстоятелства! Имаме нужда от твърдия юмрук на закона!", каза той.

В допълнително изявление в четвъртък сутринта Шмид заяви, че музеят ще изиска от предполагаемите вандали да възстановят разходите на музея за акцията по почистване, която ще продължи няколко дни и ще струва около 10 000 евро. Музеят също така ще повдигне обвинения срещу тях съгласно градоустройствения кодекс за „увреждане на търговска марка“, чиято пазарна стойност се оценява на 100 000 евро, добави директорът.

Портикът, който минава под галерията, ще бъде наблюдаван от въоръжени служби за сигурност 24 часа в денонощието от септември, каза Шмид.

Прокуратурата също ще повдигне обвинения срещу предполагаемите вандали за утежнени престъпни щети, което предвижда лишаване от свобода между 6 месеца и 3 години, съобщава агенция ANSA.

Министърът на културата Дженаро Санджулиано благодари на карабинерите за бързото идентифициране на предполагаемите извършители. „Действия като това не трябва да остават ненаказани“, каза той в изявление в сряда. „Сега нека правосъдието поеме своето.“

Министърът обеща, че законодателите ще проявяват „нулева толерантност“ и ще бъдат „неотстъпчиви в прилагането на законите“.

Миналия месец Сенатът на Италия одобри проектозакон, който ще въведе глоби между 10 000 и 60 000 евро за тези, които увреждат културното наследство. Очаква се законът да бъде приет окончателно в Камарата на депутатите след лятната ваканция. Местните префекти, а не съдилищата ще бъдат отговорни за издаването на финансови санкции, каза Санджулиано, ход, който се очаква да позволи по-бързи действия.

 

В коридора Вазари се помещаваше колекцията от автопортрети на музея от 1973 до 2016 г., когато проходът беше затворен от съображения за сигурност. Очаква се до края на тази година да бъде отворен отново като част от музея.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!