НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сцени от фаталната стрелба през 2021 г. на снимачната площадка на Алек Болдуин на панаира в Марсилия (08.09.2023)
Панаирът за съвременно изкуство Art-o-rama в Марсилия приключи своето 17-то издание. Той представи около 40 предимно нови галерии от Европа, САЩ и Латинска Америка в бившата тютюнева фабрика, превърната в културен комплекс Friche la Belle de Mai.

Впечатление направи щандът на галерия Ginny on Frederick, Лондон, който показва самостоятелна презентация на маслени картини от британския художник Алекс Марго Ардън (2,500-3,750 паунда). Те изобразяват моменти от полицейското местопрестъпление на смъртта на операторката Халина Хътчинс, която беше смъртоносно простреляна през 2021 г., от пистолет, държан от актьора Алек Болдуин, докато снимат уестърн филма „Ръжда“ в Ню Мексико. Болдуин твърди, че не е знаел, че пистолетът е зареден с истински патрони, нито, както твърди той, че е натиснал спусъка.

Контекстът на тези картини – които изобразяват полицейски коли, паркирани извън снимачната площадка, пистолет в кутия с доказателства и самотна ръка с червеникави следи около ръкава на ризата – се изяснява от придружаващ текст, написан от Ардън, който описва инцидента подробно и последващите съдебни процеси. Прокурорите в Ню Мексико оттеглиха обвиненията за непредумишлено убийство срещу Болдуин през април тази година, след като Ардън завърши картините. Междувременно процесът срещу оръжейника на филмовия екип, отговорен за пистолета, Хана Гутиерес-Рийд, която пледира невинна за непредумишлено убийство, е насрочено за по-късно тази година.

Събитията, широко отразени в медиите, повдигат сериозни въпроси кой да бъде виновен? Филмовата индустрия? Дълбоко вкоренената култура на оръжия в САЩ? Никой? Тази дилема е капсулирана в една дума, написана от Арден три пъти по стените на Ginny на щанда на Фредерик като мантра: „Отговорност, отговорност отговорност“.

„От най-ранните дни на киното е имало огромни смъртоносни трагедии по време на снимките, особено в епосите, заснети през 20-те и 30-те години на миналия век“, казва Арден. „Има случаи на студио, което заснема сцена на удавяне и при това случайно убива 15 статисти – и след това просто включва още 15 души, за да завършат сцената. Действителната смърт на снимачна площадка срива разликата между реалност и измислица по най-ужасяващия начин.“

Тази дума „отговорност“ се отнася еднакво и до друг въпрос, повдигнат от тези картини: как трябва художниците да изобразяват сцени от реална трагедия – ако изобщо трябва? Важно е, че Ардън е избрал да не изобразява пълни човешки фигури, особено тази на Хътчинс след смъртта.

Внимателният подход на Арден към толкова натоварена тема се различава от други, по-ясни художествени изображения на трагедията в реалния живот. Най-добрият пример за това през последните години може би е картината на Дана Шутц на трупа на Емет Тил, чернокожо дете, което е линчувано в Мисисипи през 1955 г. Работата беше показана на биеналето Уитни през 2017 г. и последва медийна буря около етиката на това изображение, използвано в изложба, както и от Шутц (бяла жена).

Ардън казва, че е успяла да изобрази толкова много доказателства, защото полицейското управление на Санта Фе, необичайно, e решиlo да качи стотици изображения на местопрестъплението в публично достъпно устройство на Google; устройството по-късно беше свалено. За да усложни още повече идеята за отговорност в нейната работа, Арден е наела професионални художници, за да изпълнят тези произведения, „дистанцирайки ги от ръцете си“, казва тя.

„Тези произведения не са тук, за да предоставят урок по морал, но те повдигат някои важни въпроси относно Холивуд и безопасността на оръжията, както и концептуални въпроси около рисуването и трудовите процеси в изкуството“, казва Фреди Пауъл, режисьор на Ginny on Frederick . Галерията, която в момента се помещава в магазин за сандвичи във Фарингдън, източен Лондон, ще се премества на ново място в близост, в началото на октомври.

Щандът на Ginny on Frederick е една от няколкото кураторски амбициозни презентации от млади галерии в Art-o-rama, която начислява сравнително ниски такси за щанд от 3000 евро. Според директора на Fraeme, Вероник Боуи, организацията, която ръководи мястото на панаира, останалите разходи на Art-o-rama се покриват от различни държавни културни институции и външни партньори.

„Ниските разходи определено насърчават млади галерии като нас да представят повече експериментални творби“, казва Алекс Харисън, директор на Public gallery в Лондон, която показва самостоятелна презентация на керамични произведения, картини и скулптури на френския художник Нилс Аликс Табелинг. Междувременно галерия Sans Titre от Париж донесе 15-метрова платнена работа на палестинската художничка Айша Е Арар, която коментира израелската окупация в родината й.

Алек Болдуин
Алек Болдуин
.
.
Алекс Марго Ардън
Алекс Марго Ардън
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!